Írországban első ízben lett hivatalosan is anya a kihordó helyett a genetikai

Anyajogi áttörés történt Írországban: első ízben lett hivatalosan is anya a magzatkihordó helyett a genetikai.

Az országban eddig csakis azt a nőt jegyezték be egy újszülött anyjaként, aki megszülte. Így számos magzatot kihordó béranya lett hivatalosan - anyakönyvi kivonaton - anyja olyan gyermeknek, akihez genetikailag semmi köze, ugyanakkor a genetikai anya hivatalosan nem lehetett gyermeke anyja.

A mostani áttörést hozó esetben rögvest két gyermek anyja lett hivatalosan is a genetikai anya, mivel ikreket hordott ki számára lánytestvére.

A genetikai anya kérelmét - hogy az ő neve kerülhessen a két újszülött anyakönyvi kivonatába - első nekifutásra elutasította a hatóság az 1937-es ír alkotmányra hivatkozva, amely kimondja, hogy egy gyerek anyjának azt a nőt kell tekinteni, aki megszüli. Az ikrek genetikai anyja azonban nem nyugodott bele a döntésbe, jogi harcba kezdett, és a dublini fellebbviteli bíróság kedden helyt adott a kérelemnek azzal az indoklással, hogy az anyakönyvezésre vonatkozó ír törvényeknek igazodniuk kell a változásokhoz, egyebek között a mesterséges megtermékenyítések és az embrióbeültetések számának a növekedéséhez.
| meddőség, béranya, genetikai anya, jog
2013-03-08 02:04:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop