A hormonpótlás elhagyása után csökken a szélütés kockázata

A változókori ösztrogénpótlás miatt megnövekedett egészségügyi kockázatok eltűnnek, amikor a nők abbahagyják a hormontabletták szedését - állapították meg amerikai kutatók.

menopauza, hormonpótlás, ösztrogén, stroke | MTI Hírek 2011 ;8
A tanulmányban 10 739 nő egészségét követték nyomon, akik csak ösztrogént tartalmazó hormonpótlást kaptak átlagosan hat évig.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóiratban szerdán közzétett eredmények szerint a hormonpótlás ideje alatt némiképp megemelkedett a vérrögök képződésének valószínűsége, így a szélütés kockázata is. A tabletták szedésének elhagyása után, a négyéves követés alatt azonban eltűnt a megnövekedett kockázat.

A Women's Health Initiative elnevezésű nagyszabású tanulmányt az 1990-es években indította az amerikai szövetségi kormányzat a női hormonpótlás egészségügyi kockázatainak feltárására. Az ösztrogén-progesztin kombinációt szedő nőknél a szívroham és a mellrák megnövekedett kockázatát találták a vizsgálat során, ezért a tanulmánynak ezt a részét 2002-ben leállították. A csak ösztrogénpótláson alapuló terápia vizsgálatát 2004-ben állították le, miután a csoportban emelkedett a szélütések száma.
| menopauza, hormonpótlás, ösztrogén, stroke
2011-04-07 12:13:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop