Újra a hormonpótlásról

A hormonpótló tabletták szedése növelheti a vérrögképződés és a stroke kockázatát egy új tanulmány szerint.

menopauza, hormonok, hormonpótlás, vérrög, stroke | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A Cochrane csoport szakemberei mintegy 40 ezer nő klinikai próbáinak adatait elemezték. A hormonpótló tabletta szedése csökkentheti a szívbetegség kockázatát, ugyanakkor növelheti a vérrögképződés és ezáltal a mélyvénás trombózis kockázatát és a szélütés veszélyét - ismertette a tanulmányt a BBC News.

Megállapításaik nem egyértelműek, a hatások függenek a nők korától, attól, mikor kezdődött a menopauza és milyen hosszan szedte a hormonpótló tablettát.

A kockázat kicsi, de fennállhat. A kutatók számításai szerint ha ezer nő hatvan éves kora előtt kezdi el a hormonpótló tabletta szedését, és hét éven át folytatja, várhatóan öttel több esetben alakul ki vérrög és néggyel több esetben stroke, mint olyan hasonló korú nők esetében, akik nem szedik.

Ugyanakkor hattal kevesebb haláleset és nyolccal kevesebb szívbetegség alakul ki a hormonpótló tablettákat szedők csoportjában.

A kutatói kiemelték, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy tisztább kép alakuljon ki az előnyökről és a hátrányokról. Manapság sok nő már tapasz vagy gél formájában juttatja be szervezetébe a hormonpótlást, de ezeket a formákat nem vizsgálták.

Az elmúlt éveken a sajtó inkább a negatív oldalát emelte ki a hormonpótlást vizsgáló tanulmányoknak. Kapcsolatot találtak a hormonpótlás, illetve az emlő- és petefészekrák kialakulása, továbbá a vérrögképződés kockázata között.

A legtöbb szakember szerint azonban a hormonpótlás jó és biztonságos módszer lehet sok nő számára a menopauza kellemetlen tüneteinek mérséklésére.

BBC News Health

| menopauza, hormonok, hormonpótlás, vérrög, stroke
2015-03-11 13:32:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop