A dohányzás és a korai menopauza összefüggése

A dohányzás a nőknél meddőséget okozhat azáltal, hogy sietteti a menopauzát, állítják a kutatók. Ez a felfedezés tovább növeli a dohányzással kapcsolatos betegségek listáját.

menopauza, dohányzás, petesejt, meddőség | The New York Times Health News Service   Medincorp | Mishra, R.

Az orvosok már régóta sejtik, hogy a cigarettázás megnehezíti a gyerek kihordását, de a Massachusetts General Hospital kutatói kzövetlen kapcsolatot fedeztek fel a cigarettafüstben található vegyi anyagok és a petesejtet elhalásra késztető genetikai jelzők között.

A tanulmány annak is felveti a lehetőségét, hogy e genetikai jelzők blokkolásával a menopuza ideje későbbre tolható ki.

A cigarettafüstön kívül meddőséget okozó vegyi anyagok megtalálhatók számos környezetszennyező anyagban, a fosszilis tüzelőanyag égéstermékeiben és bizonyos iprai melléktermékekben is.

"A nők úgy vannak kitéve ezeknek a környezeti ártalmaknak, hogy nem is tudnak róla, és nem értik, miért következik be olyan korán a menopauza - mondja dr. Jonathan L. Tilly, a Massachusettes General kutatója, a tanulmány egyik szerzője. - A laboratóriumban csöndes gyilkosoknak hívjuk ezeket a vegyi anyagokat."

Becsléseik szerint a dohányzás még a 30-as éveikben levő nőknél is meddőséget okzozhat. Egyre több nő halasztja el a gyerekszülést erre az életkorra. A menopauza általában 45-50 éves kor körül következik be.

Bár a legtöbb társadalmi-gazdasági csoportban valamivel csökkent a dohányzási ráta, az Egyesült Államok tiszti főorvosának nemrégiben kiadott közleményében az áll, hogy a középiskolás lányok körében 1991 és 199 között csaknem 30 százalékkal (27-ről 34,9 százalékra) nőtt a dohányzás előfordulása.

Az új felfedezés azért különösen érdekes, mert bemutatja, milyen nagy biológiai pontossággal támadják meg ezek a vegy anyagok a petesejteket.

"Eddig sokan azt hitték, hogy ezek a vegyszerek nem specifikus módon támadják meg a szöveteket - mondja Tilly. - De ezek egy egészen különleges, egyértelmű módon pusztítják a petesejteket."

A szóbanforgó vegy anyagok a policiklikus aromás szénhidrátok (PAH - polycyclic aromatic hydrocarbons). A leggyakoribb forrásuk az emberre nézve a cigarettafüst, de megtalálhatók az égéstermékekben, a kátrányban, az alumíniumgyártás melléktermékében és a hulladékégetők füstjében.

A PAH egy Ahr nevű genetikai receptort és egy Bax nevű bizonyos gént aktivál egyes petesejtekben. Ha ez a kettős "bekapcsol", a sejtek elhalnak. Tilly szerint ez a folyamat "tiszta, egyértelmű genetikai út".

Az Ahr és a Bax egyszer minden nőnél bekapcsol, ez okozza a menopauzát.

Tilly és munkatársai a Vincent Center for Reproductive Biology laboratóriumaiban több mint 6 éven át váltottak ki korai menopauzát egereknél azzal, hogy PAH-nak tették ki őket. A kutatók az egerek bőre alát ültettek be emberi petesejtet, ahol azok éppen úgy viselkedtek, mintha egy nő szervezetében lennének. Ismélelten azt találták, hogy a sejtek elhalnak.

Annak a tesztelésére nincs mód, hogy az egyes nők milyen hamar lépnek a menopauza korába, ha dohányoznak. A petefészkek állandóan feltöltődnek, így a menopauza eléréséig reprodukciós szempontból egészséges lehet valaki.

A kutatás magába a menopauza folyamatába is betekintést nyújt. A menopauzát előidéző gének 450 millió évesek, létüknek valamilyen evolúciós oka van, de ez még nem teljesen világos a kutatók számára.

 Most, hogy a kutatók tudják viszont, hogyan lehet aktiválni ezeket a géneket, arra is mód nyílt, hogy deaktiválni lehessen őket. Laboratóriumi egereknél el lehetett érni, hogy egy 90 éves embernek megfelelő időpontban következzen csak be a menopauza.

"Ez a jövőben fontos terápia lehet" - állítja Tilly.

A kutatócsoport következő feladata annak a megállapítása lesz, miért kapcsolják be egyes petesejtek a Bax-gént, és miért halnak el, míg más sejtek, melyekban alvó Bax-gének vannak, soha nem aktiválják őket. Ez a menopauza megértésének kulcsa.

"A menopauza még mindig rejtély" - teszi hozzá dr. Tilly.

Megjelent: The Boston Globe

| menopauza, dohányzás, petesejt, meddőség
2002-07-31 18:11:50
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop