Vált á sokk

A kifejezés önmagában is leíró jellegű: ebben az életszakaszban nemcsak a nők hormonháztartása, de a hosszú évek alatt kialakított társadalmi szerepek, kapcsolatok, mindennapi tevékenységek, szokások is megváltozhatnak. A menopauzával járó testi tünetek hatására egyrészt átalakulhat a nő szexuális élete, s ez párkapcsolatában konfliktusokhoz vezethet. Ezzel párhuzamosan ­ a gyötrő hőhullámok, fáradékonyság, ingerlékenység mellett ­ a nőknek ebben a korban kell szembesülniük azzal is, hogy aktív anyai feladataik véget értek: a gyerekek kirepültek, önálló életet kezdenek élni. A változó korra jellemző fokozott pszichés érzékenység és a fentiek együttes hatásaként ilyenkor sokan úgy érzik, női létüknek és lényegüknek többé nem tudnak megfelelni. A minden ember számára fontos hasznosságérzet ebben az életkorban még a szélesebb társadalmi élet területén is csorbát szenvedhet, hiszen manapság a munkaerőpiaci kereslet korántsem erre a korosztályra összpontosít.

menopausa, változó kor, menopauza, klimax, nők, nÅ‘k | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
Egy nő élete során többször adódhat olyan periódus, amikor úgy érzi, teste gúnyt űz belőle, mindennapi életét, társas kapcsolatait többé nem ő maga, hanem valamely megfoghatatlan biológiai erő befolyásolja. A nők életében ilyen, a testi és lelki egészség szempontjából kritikus időszak, a "változás kora".

Bognárné Várfalvi Mariann, az Egészségügyi Minisztérium egészségfejlesztési szakreferense szerint a magyar nők lelkileg és fizikailag nem készülnek fel kellőképpen életük ezen viszontagságos időszakára. Mindez annak köszönhető, hogy kevés szó esik a menopauzával járó természetes élettani változásokról. A tabuként kezelt változó állapotot sokan szégyenlik, s a felmerülő súlyosabb egészségügyi problémákkal nem fordulnak időben orvoshoz. Pedig a szervezet hormonháztartásának átalakulása miatt ebben az életkorban megnő a szív-és érrendszeri megbetegedések, a vizelet inkontinencia, valamint a csontritkulás veszélye.

A szakember véleménye szerint ezért fontos, hogy a nők időben felkészüljenek az életükben később bekövetkező változásokra és megfelelő életvezetéssel megelőzzék a menopauzával járó "típus betegségeket". Az esetleges súlyfeleslegre, a napi mozgásmennyiségre, illetve a táplálkozási szokásokra odafigyelve, a nők nemcsak saját, de családjuk egészségben eltöltött éveinek a számát is növelhetik. A szellemi és fizikai frissesség megőrzése a családi közösséget is erősíti, s ez sok nőnek segítséget nyújthat a változó kor nehéz időszakában is.

| Menopausa, változó kor, menopauza, klimax, nők
2002-08-02 16:08:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop