Lélekváltás: klimax

A fizikai kellemetlenségeken túl a nőknek ebben az életkorban ugyanis komoly pszichés problémákkal is meg kell küzdeniük. A hőhullámok okozta kialvatlanság eredményeként megjelenő hangulatváltozások, nyugtalanság, ingerlékenység, csökkenő koncentrálókészség, valamint fáradékonyság a problémák csak kis részét alkotják.

Kiegyensúlyozott, életvidám nagymamákra minden ifjú generációnak nagyon nagy szüksége van! Ezért, illetve saját életük, kapcsolataik érdekében is hasznos a klimaxszal járó kellemetlen testi és lelki tünetek megfelelő kezelése.

A hormonháztartás átalakulásával csökkenő progeszteronhormon hiánya szorongáshoz, akár súlyosabb depresszióhoz is vezethet. E felfokozott lelki érzékenység időszakában a nőknek különösen nehéz szembesülni a menzesz elmaradásával is szimbolizálható ténnyel, hogy bizony telik az idő. Sokan attól való félelmükben, hogy már nem tudják ugyanolyan intenzitással ellátni anyai és házastársi "feladataikat", többé nem érzik teljes értékű nőnek magukat. Az önértékelési gondok miatt sok nő jövőképe negatív irányt vesz, amelyet munkahelyi és otthoni konfliktusok sorozata követhet.

Dr. Süli Ágota, az Ízisz pszichoginekológiai* szakambulancia pszichiáter szakorvosa szerint a menopauza idején észlelt, egyénenként változó erősségű szorongásos és depresszív tünetek enyhítésének több módja is van. Az enyhébb lefolyású szorongás okozta feszültség oldásában nagy segítség lehet a család, elsősorban a férj, aki egy-egy megnyugtató simogatással, együttérzéssel sokat javíthat felesége önértékelési gondjain. A megfelelő, nem izomfejlesztő, de aktív testmozgás is sokat javíthat a klimaxos nő lelkiállapotán. A szakember elsősorban a biciklizést, a sétát, az úszást, valamint a jógát ajánlja a változó korú nők figyelmébe. Ezek közös tulajdonsága, hogy nagyszerűen oldják a feszültséget, s így kiegyensúlyozottabbá teszik az egyént.

Dr. Süli Ágota úgy látja, sokan még mindig nem tartják a menopauzával járó kellemetlen testi és lelki tüneteket olyan dolognak, amivel foglalkozni kell. Vannak nők, akik úgy hiszik, nekik "ezt el kell viselni" ­ mert ezt látták anyjuktól, nagyanyjuktól. Különösen az ő figyelmüket érdemes felhívni arra, hogy a klasszikus klimaxos tüneteket lehet enyhíteni, sőt akár "el is tüntetni". Az egyénre szabott hormonpótló kezelések meghosszabbítják a nő aktív életszakaszát. Érdemes hát szakemberhez fordulni, hiszen amikor a hegy tetejére érnek, igazán csak akkor kezdenek fölfelé kapaszkodni.

A Szent János Kórházban két éve működő Ízisz pszichoginekológiai szakambulancián szeretettel várják a változó kor pszichés nehézségeivel küzdő nőket.

Telefonszám: 458-4551

*ginekológia=nőgyógyászat

| Menopausa, változó kor, menopauza, klimax, szorongás, lelki tünetek, feszültség, Lélekváltás, szorongás, Kiegyensúlyozott
2002-08-02 16:10:06


Web Design & Development Prowebshop