A hormonpótló terápia veszélyei

Több mint 16 ezer, a menopauza után levő nő vett részt abban a felmérésben, amelynek eredményeit a JAMA-ban megjelent tanulmány foglalja össze.

klimax, rák, hormonpótlás | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
Már az elmúlt évben is figyelmeztették a hormonpótló készítményeket (kombinált ösztrogén és progeszteron) szedő nőket, hogy a szer esetleg mellrákot okozhat. Az orvosok mégis azt hitték, ezek a rákok jobb prognózisúak lesznek majd.
A mostani tanulmány kimutatta, hogy nemcsak megnőtt a kockázata a mellráknak, hanem olyan rákfajták is kialakulhatnak ezeknél a nőknél, amelyeket nehezebb kideríteni, és már néhány éves szedés után is számolni kell a kockázattal.
További kutatásokból kiderült, hogy a hormonpótló készítményeket szedők közül azoknál, akiknél rákos megbetegedés fordult elő, 25,4 százalékos a kockázata annak, hogy a betegség már átterjedt a nyirokmirigyekre vagy a test más részeire. A placebo-csoportnál ez az érték csupán 16 százalékos.
További hátrány még, hogy ezeknél a nőknél hosszabb ideig kell a kemoterápiát alkalmazni, ami több és súlyosabb mellékhatást jelent.
A hormonpótlás átlagosan négy éves szedés után fedezték fel a rákos megbetegedéseket, a tanulmány azonban azt feltételezi, hogy már korábban kialakultak, csak éppen a terápia miatt nehezen felfedezhetők.
A kutatók azt ki megállapították, hogy már egy éves szedés után is nagyobb a valószínűsége az „abnormális mammogrammnak” (9,4 százalék, szemben a kezeletlen csoport 5,4 százalékával). A szövetek sűrűbbek lesznek, így az emlőrák korai fázisában még nem kimutatható.
A tanulmányból az is kiderül, hogy korántsem biztonságos a rövid távú, azaz 1-2 évig alkalmazott hormonpótló terápia sem.
| klimax, rák, hormonpótlás
2005-05-23 21:16:13
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop