A stroke-tól való félelem miatt leállították a hormonpótlás vizsgálatot

Ismét egy, a hormonpótló kezelés hatásaival foglalkozó nagy klinikai vizsgálatot állítottak le idő előtt, mert megállapították, hogy a kezelés fokozza a stroke kockázatát. A Women's Health Initiative a 11,000 egészséges, menopausa utáni korban lévő nő részvételével végzett vizsgálatot a tervezettnél egy évvel korábban állították le.

oestrogen, progesteron, hormonpótlás, stroke | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Glanz, J.
A vizsgálati személyek naponta hormonpótlásban részesültek, 0.625 mg oestrogent tartalmazó tablettát szedtek. A vizsgálatot eredetileg azért tervezték, hogy kiderítsék, vajon a gyógyszer csökkenti, vagy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A múlt hónapban, a tanulmány hetedik évében, a kutatók úgy döntöttek, hogy a stroke fokozott kockázata miatt a vizsgálatot le kell állítani.

A végeredményeket várhatóan két hónap múlva publikálják, de a kutatók szerint a kizárólag oestrogent tartalmazó hormonpótló kezelésben részesülő nőknél a stroke kockázata fokozott, ugyanúgy, mint a korábbi tanulmányban, melyet 2002-ben a WHI leállított. Ez az oestrogen-progesteron klinikai vizsgálat volt, melynek során a kutatók megállapították, hogy a hormonpótlásnak ez a formája 26%-kal fokozta az emlőrák, és 29%-kal a szívinfarctus, a stroke és a thrombosis kockázatát. Úgy döntöttek, hogy ezeknek a kockázati tényezőknek több a hátránya, mint az osteoporosis megelőzésének előnye.

A vizsgálat felfedte, hogy nyolccal több stroke eset fordul elő évente minden 10.000 oestrogen-progesteron hormonpótló kezelésben részesülő nőnél, mint a placebót szedőknél.

A klinikai vizsgálatban résztvevőknek írt levelében a Women's Health Initiative igazgatója ezt írta: A National Institutes of Health úgy véli, hogy a stroke fokozott kockázata egészséges nők esetén, egy vizsgálat során nem elfogadható, főleg, ha az oestrogen terápia nem előzi meg a szívbetegséget.”

A kutatók azonban megállapították, hogy a kizárólag oestrogent tartalmazó hormonpótlás nem fokozta az emlőrák előfordulási gyakoriságát a vizsgálati időszakban és úgy tűnt, csökkenti a csípőtáji törések gyakoriságát 50-79 éves nőkben.

Korábban úgy látszott, hogy az oestrogen a felelős az emlőrákért, valójában azonban a progesteron hibáztatható.

BBC News
| oestrogen, progesteron, hormonpótlás, stroke
2007-11-30 23:28:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop