A fogamzásgátló tabletta és a hormonpótló kezelés kockázata

A WHO áttekintette a fogamzásgátló tablettáról és a hormonpótló terápiáról megjelent valamennyi tudományos bizonyítékot, és megerősítette, hogy mindkettő rákkeltő. Ausztrál szakemberek szerint nincs ok pánikra.

menopauza, klimax, HRaT, hormonpótlás, fogamzásgátló, rák | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A WHO rákkutató részlege az után döntött a szigorúbb osztályba sorolás mellett, hogy megvizsgálta a témában megjelent valamennyi tanulmányt, és megerősítette, hogy a kombinált fogamzásgátló tabletta növeli a májrák kockázatát, és a rizikólistára felvette az emlő- és a méhnyakrákot is. Ugyanakkor elismeri, hogy a tabletta csökkenti a méhtestrák, valamint petefészek rák kockázatát.

Az egyre kevésbé népszerű hormonpótló terápiáról megjelent szakirodalmat hasonlóképpen felülvizsgálták, és a WHO szerint használatától megnő az emlő, valamint a méhtest-rák kockázata.

Ausztrál szakemberek ugyanakkor állítják, hogy még ez a megnövekedett rizikó is nagyon kicsi. – Szerintem ezek vállalható kockázatok a mai világban – mondja John Boyages, a New South Wales-i rákkutató intézet igazgatója. – Különösen igaz ez a fogamzásgátlókra, ám a rövid ideig alkalmazott hormonpótlás is biztonságos. Öt éven túli használatnál az emlőrák kockázata 6,1 százalékról 6,7 százalékra növekedhet. Sok nő számára ez az egy százalékosnál is kisebb kockázatnövekedés elfogadható, ha valóban nagyon szenved a menopauza mellékhatásaitól. Fontos, hogy ha hosszabb ideig szedi valaki, iktasson be szüneteket.

– Minden, amit teszünk, magában hordoz bizonyos rizikót. A fontos az, hogy ezekről kellő ismeretekkel rendelkezzenek a nők, és tisztában legyenek a kockázatokkal ugyanúgy, mint az előnyökkel – állítja Boyages. Más kutatók szerint a hormontartalmú kezelések kockázata az azbeszt vagy a dohány okozta ártalmakéhoz hasonlítható, ráadásul nincsenek új bizonyítékok. Azt, hogy bizonyos kockázatot jelent ezeknek a szereknek az alkalmazása, eddig is mindenki tudta. Mindenképpen fontos, hogy a kezelést orvosi felügyelet mellett, és kellő felvilágosítás után vegyék igénybe.

ABC Net
| menopauza, klimax, HRaT, hormonpótlás, fogamzásgátló, rák
2007-11-30 23:26:28


A hormonpótlás kockázatai

A hormonpótló terápia (HRT) kockázatairól készült újabb nagyszabású brit tanulmány kimutatta, hogy nincs kockázata a hormontapasz, -gél vagy -krém alkalmazásának, a...


Menopauza: tények és tippek

Vajon mindenki tisztában van azzal, mi is történik ilyenkor a női szervezetben? Bár ez a korosztály az emberiség történetének legműveltebb generációja, a klimax, más ...


Menopauza és boldogság

Egy oxfordi kutatás szerint a középkorú brit nők boldogabbak a változó kor beköszöntével és utána. A magyarok azonban még mindig szükséges rosszként élik meg ezt a...


Meddőséget okozhat a korai menopauza

Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza, de kevesen tudják, mi okozza panaszaikat. A tünetek megegyeznek a változókorban tapasztaltakkal, viszont a re...


Biztonságosabb ösztrogénpótló készítmények

Az Észak-Texas-i Egyetem biokémikusai által irányított nemzetközi tudóscsoport eredményeit a Science Transitional Medicine online kiadásában ismerteti.