A hőhullámok sokáig tarthatnak

A hőhullámok és a menopauza más tünetei átlagosan mintegy hét évig tartanak, és akár 14 éven át is jelentkezhetnek, tehát sokkal tovább, mint korábban vélték - derült ki egy nagy létszámú, hosszú távú amerikai kutatásból.

menopauza, hőhullám, hormonpótló kezelés, hormonpótlás | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Az eredmények értékelésekor a kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy a tünetek enyhítésére adott hormonpótló kezelést legfeljebb öt évig ajánlják, tehát rövidebb ideig, mint ameddig a tünetek átlagosan fellépnek. A tanulmány azt is kimutatta, hogy minél korábban kezdett szenvedni egy nő a tünetektől, azok annál tovább tartottak.

A menopauza a brit nőknél átlagosan 51 éves korban kezdődik, a panaszok enyhítésére 2-5 évig hormonpótló kezelést adnak. Bár más betegségek, többek közt a későbbi csontritkulás kockázatát csökkenti a terápia, egyre nő az aggodalom, hogy hosszabb távú alkalmazása növeli az emlőrák és a petefészekrák kockázatát.

A szakemberek szerint két-három különböző kezelésre is szükség lehet a tünetek jelentkezésének időtartama alatt, és a panaszos nőknek célszerű orvosi segítséget kérni.

A JAMA Internal Medicine orvosi szaklapban megjelent új amerikai tanulmányban 1449 olyan nőt vizsgáltak, akik gyakran szenvedtek hőhullámoktól vagy éjszakai verejtékezéstől. A szakemberek 17 év adatait elemezték az 1996 és 2013 közötti időszakban. A résztvevők hét amerikai város lakói közül kerültek ki. Ez volt eddig a legnagyobb léptékű kutatás ebben a témában.

A tünetek átlagosan 7,4 évig jelentkeztek, a nők felénél ennél rövidebb ideig, a másik felénél ennél tovább, egyeseknél akár 14 évig is megmaradtak - olvasható a tanulmányban.

Akiknél az első hőhullámok még a menstruáció elmaradása előtt jelentkeztek - a résztvevők közül minden nyolcadik nő -, azoknál a problémák tovább is tartottak, átlagosan 11,8 évig. Ha később, már a menstruáció megszűnése után jelentkeztek a tünetek, rövidebb ideig tartottak.

A kutatók azonban megjegyezték, hogy nem minden nőnél jelentkeztek a kellemetlen tünetek.

A tanulmány szerint a tünetekkel hosszú ideig küzdő nők körében több volt az iskolázatlan, a stressz, a depresszió hajlam és a szorongás.

A hőhullámokat az erek kitágulása, a nyak és fej irányába történő véráramlás fokozódás okozza, mely bőrpírhoz és verejtékezéshez vezet.| menopauza, hőhullám, hormonpótló kezelés, hormonpótlás
2019-09-28 09:28:43
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop