A hormonpótlás kockázatai

A hormonpótló terápia (HRT) kockázatairól készült újabb nagyszabású brit tanulmány kimutatta, hogy nincs kockázata a hormontapasz, -gél vagy -krém alkalmazásának, a tabletta formában történő hormonpótlás azonban növeli a trombózis kialakulásának lehetőségét.

hormonpótlás, menopauza | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A Nottinghami Egyetem kutatói a British Medical Journal című orvosi folyóiratban közölték eredményeiket. A kutatók a nőgyógyászati praxisokban 1998 és 2017 között regisztrált több mint 470 ezer nő HRT-adatait elemezték, közülük több mint 80 ezer 40-79 éves nő esetében alakult ki vérrög, míg 390 ezer esetében nem tapasztaltak ilyet.

A HRT-t a menopauza tüneteinek csökkentésére alkalmazzák, ösztrogén vagy ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmazó tabletták, vagy bőrön keresztül hormontapaszok, -krémek, gélek formájában.

Korábbi kutatások már kimutatták a trombózist okozó vérrögök keletkezésének magasabb kockázatát a terápiában részesülő nőknél, de kevés adat létezik a különféle terápiákkal kapcsolatos kockázatokról.

A nottinghami kutatók is megerősítették a trombózis kialakulásának magasabb kockázatát (58 százalék) a hormonpótló tablettákat szedő nőknél szemben azokkal, akik nem részesültek semmilyen kezelésben. 40 százalékkal volt magasabb a kockázat azoknál, akik ösztrogén tartalmú tablettákat szedtek és 73 százalékkal azoknál, akik ösztrogén-progeszteron hatóanyagú tablettákat.

A bőrön keresztüli alkalmazásnál egyetlen formában - legyen az tapasz, krém vagy gél - sem mutattak ki kockázatot a trombózisra.

Egy megfigyelésen alapuló tanulmánytól nem várható, hogy az okokat kiderítse, és a kutatók szerint vannak bizonyos korlátok, amelyek hatással voltak az eredményre. Ennek ellenére ez a tanulmány jóval részletesebb képet adott a HRT-készítmények trombózis kockázatairól és segítheti az orvosokat és a nőket a megfelelő terápia kiválasztásában.

| hormonpótlás, menopauza
2019-01-11 13:54:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop