Biztonságosabb ösztrogénpótló készítmények

Az Észak-Texas-i Egyetem biokémikusai által irányított nemzetközi tudóscsoport eredményeit a Science Transitional Medicine online kiadásában ismerteti.

menopauza, változókor, ösztrogénpótlás, változó kor | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A változó korban a petefészkek fokozatosan csökkenő hormontermelése miatt gyakran hőhullámoktól, álmatlanságban, depressziótól szenvednek a nők, akiket csontritkulás, valamint a menopauzával összefüggő demencia is fenyegethet.

A tünetegyüttes kialakulhat akár fiatal korban olyan nőknél, akiknél például daganat miatt eltávolították a petefészkeket.

A 20. század második felében elterjedtek az ösztrogénpótló készítmények, hogy enyhítsék a változó kor tüneteit és csökkentsék a távlati veszélyek rizikóját. Az ezredfordulóra azonban kiderült, hogy e gyógyszerek növelik a nőgyógyászati rákos megbetegedések, valamint a szívbetegségek és a stroke rizikóját. Az ösztrogénnek más hormonokkal való együttes alkalmazása sem csökkentette a készítmények súlyos mellékhatásainak veszélyét. Már több mint egy évtizede folyik a vita, hogy szabad-e alkalmazni a változó kor tüneteinek enyhítésére az ösztrogénpótló készítményeket.

A nemzetközi kutatócsoport az ösztrogéntermelés folyamatát tanulmányozva a szervezetben olyan "elővegyületre" (prekurzor) figyelt fel, amely csupán az agyban alakult át aktív hormonná. Mint kiderült, a DHED elnevezésű vegyület az agyban termelődő egyik enzim hatására aktiválódott, más szervekben az ösztrogén más "elővegyületekből" keletkezett. Elméletileg ez azt jelenti, hogy a DHED alkalmazása csupán az agyban növeli az ösztrogén szintjét, viszont a szívben, emlőkben, méhben nem, azaz kiiktatható az esetleges súlyos mellékhatások kockázata.

A vegyületet már sikerrel kipróbálták patkányokon, és tervezik alkalmazni majmoknál is.

A reménybeli gyógyszer azonban nem védi ki a hormonhiánnyal kapcsolatos egyéb problémákat.

"Az agyra fokuszálva elfeledkezünk a hormonhiánnyal kapcsolatos egyéb gondokról, például a csontritkulásról" - fogalmazott Roberta Brinton, aki szerint olyan "elővegyületeket" kell keresni, amelyek például a csontokban alakulnak át hormonná.

| menopauza, változókor, ösztrogénpótlás, változó kor
2015-07-27 21:13:31

Web Design & Development Prowebshop