Hormonpótló kezelés a változó korban

Az ösztrogének alkalmazása a változó korban lévő nőknél az Amerikai Egyesült Államokban ötven, Európában harminc, hazánkban mintegy 13 éves múltra tekint vissza. A kezelés beállítása és ellenőrzése menopauza ambulanciákon szervezett formában zajlik.

| InforMed Hírek29   InforMed | Hulló, D.

Kép: Inspira Health

A szigorú előírások miatt hazánkban a kezelésre szorul korosztálynak 3-5 %-a részesült hormonpótló kezelésben.  

A változó korú nők egy részénél az ösztrogénhiány tünetei jelentős mértékben ronthatják a közérzetet, a teljesítőképességet, végső soron az életminőséget. Az ösztrogénhiány által okozott tünetek közé tartoznak a hőhullámok, éjszakai izzadás, heves szívdobogás, ingerlékenység, kimerültség, hangulatzavarok, pánik, alvászavar, hüvelyszárazság, fájdalmas közösülés, vizeletcsepegés, csontritkulás és más tünetek.

A menopauza élettani folyamat, a termékeny kort lezáró utolsó szabályos havi vérzés időpontját jelöli. A változókor hormonális és élettani változások összessége, e változások évekkel megelőzhetik a menopauzát. A menopauzális tünetcsoport fél évtől akár több évig is eltarthat, ez alatt megjelennek, elmúlnak és/vagy stabilizálódnak az ösztrogénhiányos tünetek. A petefészek műtéti eltávolítása esetén az ösztrogénhiány tünetei jellemzően súlyosabbak.

A változókorú nőket egészséges életmódra, a dohányzás abbahagyására, az alkoholfogyasztás mérséklésére, diétára és testmozgásra kell buzdítani függetlenül attól, hogy szükségük van-e menopauzális hormonterápiára. A menopauzális hormonterápia célja a súlyos tünetek csökkentése, és addig kell folytatni ameddig a panaszok fennállnak.

A kezelés megkezdését részletes állapotfelmérés, kivizsgálás előzi meg. A kezelés folytatásáról szóló döntést évente a kezelésben jártas szakorvosnak és az érintett személynek együtt kell meghoznia. A döntésnél figyelembe kell venni a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, a trombózisra való hajlamot, az emlőrák-kockázati tényezőket, a tüneteket és az ellenőrző vizsgálatok eredményeit. A kezelés kockázata nem haladhatja meg a várható hasznot.

A kezelés megkezdése előtt szükséges egy elbeszélgetés az orvossal, teljes orvosi vizsgálat, EKG, testsúlymérés, mammográfia, ultrahang vizsgálat, csontsűrűség vizsgálat, vérvétel, szükség esetén más szakorvosi vizsgálatok elvégzése. A hormonterápia során szövődmények és mellékhatások léphetnek fel, ezek elkerülése végett törekedni kell a legkisebb, még hatékony adag előírására. A gyógyszerek tabletta, tapasz, orrpermet és hüvelyen át felszívódó készítmények formájában elérhetők. A terápiát egyénre szabottan kell kiválasztani.


A kezelés ellenjavallatai közé tartoznak olyan kórképek, mint az emlőrák, a méhrák, trombózisra való hajlam, trombembóliás betegség, aktív májbetegség, panaszokat okozó epekövesség, korábban lezajlott szívinfarktus, koszorúsér betegség, tisztázatlan eredetű rendellenes méhvérzés és örökletes zsíranyagcsere zavar.

Progeszteron tartalmú készítmény adása szükséges az ösztrogén kezelés mellet
t. Csak azokban az esetekben tekinthetünk el tőle, ha a nő méheltávolításon esett át. A progeszteron tartalmú gyógyszerek szerepe a méhrák előfordulásának csökkentése. Mérlegelni kell a kombinált terápia 5 éven túli adagolását az emlőrák kockázatának 1-2%-os növekedése miatt. Ha a kezelés csontritkulás miatt folyik, megfontolandó olyan más kezelési típusra váltani, amely főként csontokra hat.

A menopauzális hormonterápia választható alternatívái között tartjuk számon a növényi eredetű, gyógynövény tartalmú táplálék kiegészítőket. Kisebb mellékhatás spektrumuk miatt mind gyakrabban alkalmazzák őket, de hatásvizsgálatuk még nem zárult le.

| HRT, hormonpótlás, klimax, menopauza
2023-02-07 10:57:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop