Kalciumhiány menopauzában – és amit ellene tehetünk

A csontok a szervezet építőkockái, nélkülük a test olyan lenne, akár egy zsák, nem lenne ereje, képtelen lenne a mozgásra. A csontok számos ásványi anyagot tartalmaznak, erősségüket a csontsűrűség (BMD) mutatja. A kalcium fontos szerepet játszik a csontok kialakulásában.

menopauza, kálcium, csontritkulás | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A nőknél a kor előrehaladtával csökken a vér kalciumszintje. Ha alacsony a kalciumbevitel, a csontokból az ásványi anyagok a keringésbe kerülnek, hogy az optimális szint fennmaradjon. A rendszeres testmozgás elősegíti a kalcium szint fenntartását, de a csonttömeg vesztésének megelőzésére ajánlatos a kalciumot pótolni.

A menopauza idején különösen megnő a szervezet igénye a fokozott kalciumbevitelre. Menopauzában csökken az ösztrogéntermelés, ami a csontok csökkent kalciumfelvételét is jelenti, ezért a csontsűrűség is csökken. Idővel ez akár veszélyes szintet is elérhet, ami a csontok törékenységét idézi elő.

A csontűrűség csökkenésének elkerülésére a táplálkozástudományi szakemberek a menopauza előtt 1000-12000 mg, utána pedig 1300-1500 mg kalciumpótlást ajánlanak. A súlyos kalciumhiány csontritkuláshoz, osteoporosishoz vezet.

A kalciumhiány azonban nemcsak a csontsűrűséget veszélyezteti, hanem a normális vérnyomást is. Az ajánlott vérnyomás 140/80 Hgmm férfiak, és 120/80 nők esetében. Kalciumhiány esetén emelkedhet a vérnyomás, különösen terhességben.

Bizonyos élelmiszerek fogyasztásával növelhető a kalciumbevitel. Néhány fontos kalciumforrás: teljes kiőrlésű gabonafélék, tej, hal, sajt, dió, főzelékfélék, sprotni, joghurt, baromfifélék, szardínia és pacal.

Fontos, hogy a nők a menopauza környékén megbeszéljék orvosukkal, mennyi kalciumra van, illetve lesz szükségük a későbbiekben.

Associated Content
| menopauza, kalcium, csontritkulás
2009-05-07 11:09:40

Web Design & Development Prowebshop