Menopauza és boldogság

Egy oxfordi kutatás szerint a középkorú brit nők boldogabbak a változó kor beköszöntével és utána. A magyarok azonban még mindig szükséges rosszként élik meg ezt az időszakot, és nem törődnek a tünetekkel sem.

fitoösztrogén, klimax, hormonterápia, ösztrogén, változó kor, menopauza | InforMed Hírek14   InforMed | László, Á

Egy brit felmérésben az Oxford Kutatási Központ szakemberei 50-64 év közötti nőket kérdeztek ki életminőségükről. A válaszadók 65%-a úgy nyilatkozott, hogy boldogabb, mint a változó kort megelőző periódusban.

A résztvevők elmondása szerint ennek hátterében több tényező áll: 66%-uk nagyobb függetlenséget élvez, minden második nő sikeresebb a munkában, az önmegvalósítás lehetőségei jobban megnyílt számára, 59%-uknak jobbak a baráti kapcsolatai és a párkapcsolata egyaránt.

Érdekes, hogy a szexuális élet romlásáról, mely a változó korral leginkább összefügg, csupán 15% számolt be, míg annak javulásáról közel egyharmaduk.

A felmérést végzők szerint mindezek hátterében az áll, hogy ma már sikeresen enyhíthetők a klimaxos tünetek, és a várható élettartam jelentősen megnövekedett. Míg 100 évvel ezelőtt egy 50 éves nő esetleg csak pár évet élt a menopauza után, addig ma már 20-30 évvel élnek tovább.

A változókor, a klimaktérium vagy menopauza az utolsó havivérzést megelőző és azt követő néhány év. A késői negyvenes és korai ötvenes évek táján a nők szervezete átalakul: a nemi hormon rendszer (azaz a progeszteron és az ösztrogén szintjének) változása, a menstruációs ciklus elmaradása számos kellemetlen tünettel járhat.

Teljesen az egyéntől függ, hogy a tünetek kinél mikor jelentkeznek,: vannak nők, akik még 40-es éveik közepén is termékenyek maradnak. Sokaknak a változás kora semmiféle panaszt, tünetet nem okoz, életminőségük sem romlik. Esetükben kezelés általában nem szükséges, de ezek a nők a hazai és nemzetközi statisztikai adatok szerint sajnos kisebbségben vannak, az összes változókorban lévő nőnek mindössze 25-35%-át teszik ki.

A nők nagyobb részénél kisebb-nagyobb mértékben kellemetlen panaszok jelentkeznek. Ők azok, akik kezelésre szorulnak. A legszembetűnőbb tünet, hogy megváltozik a menstruációs ciklus, azaz gyakoribbá vagy ritkábbá válik, később pedig teljesen megszűnik. Ezt hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr és nemi szervi szárazság, hízékonyság kísérik.

Ebben az időszakban a legtöbb nőnek megváltozik a hangulata is, gyakrabban sírnak, érzékenyebbé válnak. A változásokkal párhuzamosan lecsökken vagy akár meg is növekedhet a nemi étvágy, számos lelki tünet jelentkezik: feleslegessé válás érzése, kiüresedés, rossz párkapcsolat. Mindezeket a tüneteket a tüszőhormon hiánya okozza, melynek késői veszélyei a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribbá válása.

„Szemben a nyugati mintával, sajnos nálunk még az érintettek nem gondolnak arra, hogy a változókori tüneteket enyhíteni szükséges, akár hormonterápiával, vagy ha ez ellenjavallt, illetve ha valaki nem akar hormont tartalmazó készítményt használni, akkor természetes módokon is.

A növényekből származó fitoösztrogének enyhíthetik a klimaxos tüneteket, mert hatékonyan pótolhatják a nők szervezetéből eltűnő ösztrogént. Ezért is ajánlott a változó korban lévőknek a vörösbor, szója, fekete áfonya fogyasztása. Itthon egy tavaly lezajlott vizsgálatban az ártéri japán keserűfű kivonatának hatásait kutattuk, amely nagyobb koncentrációban tartalmaz transz-reszveratrolt.” Ez az északi féltekén honos növény a kontinentális és a szubtrópusi területeken egyaránt előfordul, gyönyörű világoszöld levelei miatt többnyire az épített kertekben díszeleg, de a japánok és a kínaiak már évszázadok óta fogyasztják szárát és gyökereit.

„A nők ezt az időszakot rendkívül nyomasztónak és kellemetlennek élik meg a hormonális változásokkal járó panaszok miatt. Senki sem köteles azonban segítség nélkül elviselni ezt a változást!”- mondta Prof. Dr. László Ádám, a Magyar Menopauza Társaság elnöke.

| fitoösztrogén, klimax, hormonterápia, ösztrogén, változó kor, menopauza
2016-03-21 23:13:56

Web Design & Development Prowebshop