Hirdetés

Menopauza: tények és tippek

Vajon mindenki tisztában van azzal, mi is történik ilyenkor a női szervezetben? Bár ez a korosztály az emberiség történetének legműveltebb generációja, a klimax, más néven a menopauza sok nő számára rejtély.

menopauza, klimax, változókor |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: pixabay
Meglehetősen keveset tudnak arról, hogyan hatnak a változó hormonszintek az agyra, a csontokra, a szívre, valamint számos betegség iránti fogékonyságra, és arról is, mit is tehetnének. Ahogy a tudomány mind többet megfejt a nők egészségének titkaiból, a klimaxról is egyre több ismerettel rendelkezünk.

Tények a menopauzáról

Nem könnyíti meg a változó kort, ha nem veszünk tudomást a menopauzáról, és csak reménykedünk, hogy majd úgyis elmúlik. Kutatások is igazolják, hogy azok a nők, akik tudják, mire számíthatnak, sikeresen vészelik túl ezt az időszakot is.

Amikor a ma középkorúak nemzedéke még kisbaba volt, a klimaxra úgy tekintettek, mint a nők aktív éveinek végére. A tudósok szerint ez kritikus mérföldkő, és az, mit tesz valaki a menopauza idején, hosszú időre meghatározhatja fizikai és érzelmi életét.

Azok a nők, akik a változó korban okos döntéseket hoznak, valószínűleg tovább és egészségesebben élnek. Aki például többet mozog, azzal erősíti a csontjait, védi magát a szívbetegségek ellen, javítja a hangulatát, csökkenti a hőhullámokat gyakoriságát és erősségét, sőt, még a demencia kockázatát is. Napi tíz perces sétával kezdjük a mozgást, inkább lépcsőn járjunk, semmint lifttel, vagy indítsuk a napot egy laza kocogással. A kis változások idővel összeadódnak.

A menopauza kezelése

Ismerjük meg a tényeket a hormonpótlásról, hogy képesek legyünk orvosunkkal közösen dönteni. A hormonpótló terápia mind az orvosok, mind a nők körében folyamatos viták kereszttüzében áll.

Húsz évvel ezelőtt a nők szinte rutinszerűen szedték a hormonokat, hogy védjék magukat a szívbetegség ellen, és hogy szellemileg is frissek maradjanak. Mindez 2002-ben megváltozott, hiszen egy nagyszabású vizsgálat kiderítette, hogy az ösztrogént és progeszteront szedő nők fokozott kockázatnak vannak kitéve emlőrák, stroke, trombózis és szívinfarktus szempontjából. A hír nagy megdöbbenést okozott a hormonpótló terápiában részesülő nők milliói számára.

Ezek után drámai módon csökkent a hormonpótló kezelést igénybe vevő nők száma. Sok nő teljesen elvesztette a bizalmát a gyógyszerekben, és alternatív szerekhez fordult a klimax tüneteinek enyhítésére. Ezekkel is óvatosan kell azonban bánni, egyrészt, mert nem estek át olyan alapos vizsgálaton, mint a gyógyszerek másrészt, mert hasonló kockázattal járnak, mint az FDA által elfogadott terápia.
menopauza, klimax, változókor

2023-10-27 18:14:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop