Hirdetés

Petefészek-átültetéssel megfordítható a menopauzás folyamat, állítják a tudósok

Azok a tudósok, akiknek a világon először sikerült visszafordítaniuk a menopauzát, kijelentettek, hogy még túl korai lenne megítélni, vajon az úttörő jelentőségű petefészek-átültetés segít-e más nőkön is.

menopausa, klimax, petefészek-átületetés, petefészek, ovárium |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Norton, C.; Herbert, I.

Roger Gosden, a Leeds University reproduktív biológia-professzora kísérletezte ki az úttörő technikát, amellyel egy 30 éves amerikai nő termékenységét adta vissza. Kijelentette azonban, hogy a módszer még gyermekcipőben jár, és amíg valaki nem esik teherbe, korai lenne az ünneplés.

"Ez nem a meddőség kezelése, csupán segítségnyújtás azoknak, akik elveszítették képességüket, hogy gyereket szüljenek" - mondta a professzor.

Más meddőségkutató szakemberek kijelentették, hogy az úttörő kísérlet eredményeiből nők százezrei profitálhatnak, szerintük minden eddigi kezelésnél nagyobb hatása lesz ennek az eljárásnak az emberi reprodukcióra.

Megváltozhat az élete a sokezer rákbeteg nőnek, akik a kezelés következtében váltak meddővé, azoknak, akiknek családjában örökletes a korai menopauza, a hivatásukat fontosabbnak tartó nőknek, akik csak életük egy későbbi szakaszában szeretnének gyermeket, valamint azoknak, akik az öregedés hatásait szeretnék visszaszorítani.

Az eljárás megnyitja a távlatokat azok előtt a nők előtt, akik fiatal korukban petefészek-bankba helyezik petéiket abban a reményben, hogy később visszakaphatják szülőképességüket és fiatalos külsejüket. A Margaret Lloyd-Harton, egy tucsoni táncosnőn végrehajtott műtétet dr. Kutlak Oktay, Gosden professzor korábbi munkatársa végezte ez év februárjában New Yorkban.

Mrs. Lloyd-Hart, akinek egészségügyi okokból mindkét petefészkét el kellett távolítani, a második műtét alkalmával néhány petefészekszövetet lefagyasztatott. A sebészek a szövet egy részét a petefészek eredeti helyéhez közel, az ágyék falába ültették be. Hormonokkal stimulálták a petefészket, és az asszonynak már volt peteérése. Az orvosok szerint Mrs. Lloyd-Hartnak jó esélyei vannak, hogy nemsokára beinduljon a rendszeres peteérése, és menstruáljon.

A kutatók azt tervezik, hogy összegyűjtik a petéit, embriót hoznak létre, hogy az asszony saját gyerekeket szülhessen. Az 51 éves Gosden professzor, aki Torontóban, az American Society for Reproductive Medicine közgyűlése előtt ismertette eljárását, kijelentette: "Való igaz, hogy egy nőnek a saját petefészek-szövetét ültettük be fagyasztásos tárolás után. De még korai lenne az öröm, nem tudjuk, hogyan sikerült a beavatkozás és hányan profitálhatnak még belőle."

A műtét bebizonyította, hogy a petefészek-beültetéssel visszaállítható a termékenység és nincs ok arra, miért ne lehetne a petefészek-szöveteket akár évtizedekig is tárolni, mondta a professzor. A beültetés után a petefészek tovább működhet, a menopauza után is. A petefészkek termelik az ösztrogén és a progeszteron nevű női nemi hormonokat és olyan üregeket tartalmaznak, amelyekben kifejlődhetnek e peték.

Tony Rutherford, a Leeds General Infirmary reproduktív egységének igazgatója a következőket mondotta: "A petefészkük működését tönkretevő rákellenes kezelésekben részesülő fiatal nőkön és gyerekeken abban a reményben segítünk, hogy a jövőben lehetséges lesz termékenységük visszaállítása. Helytelen lenne az a feltételezés, ha valami másra is kívánnánk használni a beavatkozást mint fiatal betegeken segíteni."

Az áttörést örömmel üdvözölte James Drife professzor, a Royal College of Obstetricians and Gynaecologists alelnöke is. "Jelentős lépés ez előre - mondta. - A fő klinikai alkalmazási területe fiatal nőknél és lányoknál van, akiknek alá kell vetniük magukat a rákellenes kezelésnek, nem pedig a természetes menopauzát megélő nőknél."

Megjelent: The Independent, London

menopausa, klimax, petefészek-átületetés, petefészek, ovárium

2002-08-01 00:31:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop