Súlyon, mellszöveten és származáson múlik, kockázatos-e a hormonpótlás

A menopauza tüneteit enyhítő hormonkezelés növelheti a mellrák kockázatát, ám inkább a normális súlyú, nagy mellszövet-sűrűségű, európai vagy spanyolajkú nőknél - derítette ki egy kedden megjelent amerikai kutatás.

menopauza, hormonkezelés, mellrák | InforMed Hírek11   InforMed | MTI

A daganat kialakulásának valószínűsége függ a nő testtömeg-indexétől (BMI), mellszövetének sűrűségétől, sőt a származástól is. Vannak azonban, akikre kedvezően hat a hormonterápia, és csak enyhén növekszik a rák kockázata - idézte a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban megjelent tanulmányt.

A kutatók 45 évesnél idősebb nők több 1,64 millió mammográfiai felvételét elemezték, amelyek között 9300 mellrákos eset volt, és azt találták, hogy a karcsúbb, illetve a nagyobb mellszövet-sűrűségű nők esetében, akik hormonpótló kezelést (HRT) kaptak, erősebben növekedett a mellrák kockázata.

A hormonkészítményekkel kezelt vékony és normál testalkatú, azaz 25-nél alacsonyabb BMI-értékű nők 35 százalékkal nagyobb a mellrák kockázata, mint az ugyanilyen alkatú, ám HRT-t nem kapó nők.

Túlsúlyos, azaz 30 feletti testtömeg-indexű nők esetében a hormonkezelés nem változtatott a mellrák kockázatán.

40 százalékkal nagyobb a mellrák kialakulásának a kockázata azoknál a nőknél, akiknek szélsőségesen sűrű volt a mellszövete, és HRT-t kaptak, mint a hormonpótlásban nem részesült páciensek. A nagy mellsűrűség azt jelenti, hogy a mellben a zsírszövethez képest több a kötőszövet.

A HRT hatásait a származás is befolyásolja. Az európai származású és spanyol ajkú HRT-vel kezelt nőknél 20 százalékkal nőtt a mellrákkockázat az ugyanilyen eredetű, ám hormont nem kapó nőkhöz képest. Ellenben az afro-amerikaiaknál a HRT nem befolyásolta a rák kialakulásának esélyeit.

"Az afroamerikai, a túlsúlyos, illetve a túlnyomó részt zsírszövetből álló emlőjű nőkön segíthet a HRT, miközben a mellrákkockázatát csak minimálisan emeli" - írták a Chicagói Egyetem kutatói.

A kutatásnak azonban megvannak a maga korlátai - ismerték be a tudósok. Nem vizsgálták például, milyen típusú és milyen időtartamú hormonkezelést kaptak a résztvevők.

"Elképzelhető, hogy a hosszú távú HRT-kezelés hatására a mértnél magasabb lesz a mellrák kockázata, különösen azoknál, akik érzékenyek a hormonterápiára" - hangoztatták a kutatók.

A tanulmány szerzői azt remélik, a kockázati csoportok felismerése segít az orvosoknak eldönteni, kinek javasolják a hormonkezelést.

livescience

| menopauza, hormonkezelés, mellrák
2013-09-04 18:29:45

Web Design & Development Prowebshop