ÚJ

Vizsgálják a hormonpótló terápia biztonságosságát

A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent egyik cikk azt állítja, hogy egymilló nőn elvégzett vizsgálat szerint a hormonpótló kezelés mellett a mellrák kétszer gyakoribb.


Többet árt, mit használ a hormonpótló terápia

A New England Journal of Medicine két tanulmányt közöl, amelyek a hormonpótló terápia veszélyeire hívják fel a figyelmet.


A hormonpótló terápia alkonya?

Mintegy 100 ezer ausztrál nő hagyta abba a hormonpótló terápia alkalmazását, miután egy nagyszabású nemzetközi tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy megnőhet a mellrák kockázata.


A hormonpótló terápia veszélyei

Több mint 16 ezer, a menopauza után levő nő vett részt abban a felmérésben, amelynek eredményeit a JAMA-ban megjelent tanulmány foglalja össze.


A hőhullámok új kezelési lehetőségéről

A hormonpótló kezelés ugyan jó hatású lehet a hőhullámok ellen menopausában, ám például azoknál, akik már túl vannak a mellrákon, túl kockázatos ez a kezelési módszer.
Ezek a betegek sok mindent kipróbálnak: szóját, E-vitamint, különböző teákat - kevés sikerrel -, csak hogy szabaduljanak a kellemetlen tünetektől.


Változókor

Amióta a havivérzésem végleg elmaradt, nagyon sokféle panaszom jött elő. Legjobban a hőhullámok viselnek meg, ezenkívül már a családom is panaszkodik, hogy sokszor vagyok ideges. Ilyenkor kiabálok is, máskor meg teljesen magamba zárkózom. Hormont nem szeretnék szedni, ezért az érdekelne, milyen természetes módszerekkel lehetne segíteni ezeken a bajokon?


Ígéretes szer a posztmenopauzális panaszok terápiájában

Míg a középkorban az emberek átlagéletkora 50 év alatt volt, és így a nők sem érték meg a menopauza körüli éveket, addig manapság a születéskor várható átlagos élettartam kitolódása miatt a nők életüknek már több mint egy harmadát tölthetik el a vérzés utáni életszakaszban ,a posztmenopauzában. Ez egy olyan időszak, mely aktív korban éri őket, ugyanakkor élettani, érzelmi, társadalmi és intellektuális fordulópontot is jelenthet számukra.
Hozzáállás kérdése, hogy szervezetben végbement változásokat betegségként vagy élettani változásokként tekintjük. A hormonpótló kezelés (HRT- Hormon Replace ment Therapy) a klimax tüneteinek enyhítésére hivatott terápiás módszer, mely a nyugati társadalmakban már széles körben elterjedt eljárás, azonban hazánkban csak 4-5%-ban választják ezt a gyógymódot.


Nyugtalanító vita a hormonpótlásról

A változás korának kellemetlen tünetei enyhíthetők - mondják orvosok, és ez jó hír annak a mintegy 2 millió hazai nőnek, akik napjainkban a változó kor (menopauza) idejét élik.


Hormonpótló kezelés és a rák kockázata

A JAMA július 17-i számában közölt két tanulmány szerint a hormonpótló kezelés menopauza utáni korban lévő nőknél fokozza a rák kockázatát. A Women’s Health Initiative (WHI) kutatói bejelentették, hogy leállítják klinikai kísérletüket, melyet eredetileg 2005-ig szándékoztak végezni, 5,2 év átlagos utánkövetés idő után, 2002 május 31-én.


A klimaxos panaszok kezelése

Minden nőnek (és persze a férfiaknak is) tudatosítania kell magában, hogy a változás kora nem betegséget jelent, hanem egyszerűen új élethelyzetet vezet be. Az ehhez való igazodást szeretnénk megkönnyíteni.


| | | | | | 7 | | |

Web Design & Development Prowebshop