ÚJ

A dohányzás és a korai menopauza összefüggése

A dohányzás a nőknél meddőséget okozhat azáltal, hogy sietteti a menopauzát, állítják a kutatók. Ez a felfedezés tovább növeli a dohányzással kapcsolatos betegségek listáját.


A változókor - menopauza

Míg évszázadokon át a nők jelentős hányada a szülés és gyermekágy szövődményeiben halt meg, az elmúlt évtizedekben nők milliói élik meg a változókort, és annak panaszait, korai, késői következményeit.


Hormonpótlás és lencsehomály

A nők változás kora utáni hormonpótlásának több pozitív hatása van. Angol kutatók az időskori szemlencsehomály kialakulási valószínűségét vizsgálták, hormonpótlásban részesült és nem részesült nők körében.


Mondd, mikor születtél, megmondom, mit dolgozol

A születés idejének befolyása van a későbbi foglalkozásra, állapították meg amerikai kutatók.


Korai klimax

Furcsa alvászavarokkal kezdődött. Aztán Zsuzsa (34) egyre többször arra ébredt, hogy rettenetesen izzad. Menstruációs ciklusa, amely sohasem volt igazán szabályos, most még rendszertelenebbé vált, a két vérzés között pedig egyre több idő telt el.


Vált á sokk

A kifejezés önmagában is leíró jellegű: ebben az életszakaszban nemcsak a nők hormonháztartása, de a hosszú évek alatt kialakított társadalmi szerepek, kapcsolatok, mindennapi tevékenységek, szokások is megváltozhatnak. A menopauzával járó testi tünetek hatására egyrészt átalakulhat a nő szexuális élete, s ez párkapcsolatában konfliktusokhoz vezethet. Ezzel párhuzamosan ­ a gyötrő hőhullámok, fáradékonyság, ingerlékenység mellett ­ a nőknek ebben a korban kell szembesülniük azzal is, hogy aktív anyai feladataik véget értek: a gyerekek kirepültek, önálló életet kezdenek élni. A változó korra jellemző fokozott pszichés érzékenység és a fentiek együttes hatásaként ilyenkor sokan úgy érzik, női létüknek és lényegüknek többé nem tudnak megfelelni. A minden ember számára fontos hasznosságérzet ebben az életkorban még a szélesebb társadalmi élet területén is csorbát szenvedhet, hiszen manapság a munkaerőpiaci kereslet korántsem erre a korosztályra összpontosít.


KLIMAXpanasz

Negyven-ötvenötéves kor táján a hölgyek életében új szakasz kezdődik: "beköszönt" a változás kora. Az akár egy-két évig tartó folyamat legbiztosabb jele kezdetben a menstruáció rendszertelenné válása, majd teljes elmaradása. Hátterében a hormonok játéka áll. A petefészek egyre kevesebb ösztrogént termel, és mind ritkábban, majd egyáltalán nem érlel petesejteket. Ennek következménye a havi ciklus felborulása, végül pedig megszűnése. Míg egyesek örülnek annak, hogy búcsút inthetnek a menstruációval járó fizikai kényelmetlenségeknek, és végre védekezés nélkül élhetnek szexuális életet, mások termékenységük megszűnését, nőiességük kényszerű feladását hangoztatva nehezen fogadják el a klimaxszal járó élettani változásokat.


Lélekváltás: klimax

A fizikai kellemetlenségeken túl a nőknek ebben az életkorban ugyanis komoly pszichés problémákkal is meg kell küzdeniük. A hőhullámok okozta kialvatlanság eredményeként megjelenő hangulatváltozások, nyugtalanság, ingerlékenység, csökkenő koncentrálókészség, valamint fáradékonyság a problémák csak kis részét alkotják.


Érett szépség

Szervezetünkben a változás éveiben lezajló folyamatok jelentősen befolyásolják bőrünk állapotát is. Ahhoz, hogy fiatalságunkon túl is megőrizzük szépségünket, több módszer is rendelkezésünkre áll. Az alábbiakból ezeket ismerheti meg.


A klimaktérium kezelése kínai módszerekkel

Sok nőnek okoz testi-lelki panaszokat, amikor véget ér a termékenység időszaka. Pedig csak arról van szó, tartják a kínaiak, hogy "helytelen útra tévedt az energiájuk". Ennek korrigálásával csodás változásoknak lehetünk részesei...


| | | | | | | 8 | |

Web Design & Development Prowebshop