ÚJ

Sok nő menopauza kezelésén változtatni kellene

Sok olyan nő, aki klimax utáni hormonkezelésben részesül, nem kap elegendő mennyiséget egy olyan hormonból, amely csökkenthetné a méhnyálkahártya-rák rizikóját. Minderről amerikai kutatók számoltak be a The Lancet című folyóiratban.


Az ösztrogén legújabb előnye: a fiatalos bőr

Az ösztrogénpótló terápiának egyre több előnyét ismerjük meg.


Az orvos válaszol: klimax utáni medencefájdalom

K: Mi okozza a klimax utáni korban lévő nőknél a medencefájdalmat, a premenstruációs szindrómáéhoz hasonló tüneteket?


Új fordulat a hormonpótló-terápia körüli vitában

Egy új tanulmány megjelenésével, amely a hormonpótlást összefüggésbe hozza a emlőrákok egy bizonyos típusának megnövekedett kockázatával, újabb fordulatot vett a hormonpótló terápia (HRT) kockázatai és haszna körül kialakult vita.


Petefészek-átültetéssel megfordítható a menopauzás folyamat, állítják a tudósok

Azok a tudósok, akiknek a világon először sikerült visszafordítaniuk a menopauzát, kijelentettek, hogy még túl korai lenne megítélni, vajon az úttörő jelentőségű petefészek-átültetés segít-e más nőkön is.


Weboldalak a menopauzáról

Sok nő, ha csak meghallja a szót, "változás", máris kiszalad a világból. Pedig a menopauza természetes állomása a nők életének, mégis sok a kellemetlen velejárója. A hormonok megőrülnek, a nők hangulata gyakran változik, hőhullámok jelentkeznek, emellett el kell fogadniuk, hogy többet nem lehet gyermekük, de van egy-két hosszabb távú jelenség is: a csontritkulás vagy a szívbetegségek megnövekedett rizikója. De félni semmiképpen nem szabad! Az orvosok rengeteget tettek azért, hogy a klimaxszal együttjáró félelmeket csökkenthessék. Emellett pedig az interneten is egy sor olyan site található, amelyek információikkal segítenek hozzá a női testben ilyenkor zajló folyamatok jobb megértéséhez, a helyzet nyugodtabb kezeléséhez.


Változó korú változások

A női klimaxszal járó élettani változások több, egymással párhuzamos folyamat megjelenését jelentik. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb változás a havi vérzés általában 28 napos ciklusának felborulása. Vannak hölgyek, akik menstruációjuk késésére, kimaradására panaszkodnak, vannak, akik bő, darabos vérzést tapasztalnak. Szintén gyakori panasz a hőhullámok megjelenése, amelyek kezdetben ritkábban, főként éjszakánként, majd egyre sűrűbben, a nappali órákban is jelentkeznek. Ilyenkor a nők hirtelen forróságot éreznek, verejtékezni kezdenek, egészen leizzadnak de a roham amilyen gyorsan jön, úgy el is múlik


A változókori tünetek kezelése (II.)

A témában jártas nőgyógyász és a beteg találkozásakor az első eldöntendő kérdés, hogy valóban hormonhiányos állapottal állunk-e szemben.


A változókori hormonpótlásról

Ma már tudjuk, hogy a változókorban nemcsak a testi és lelki problémákat, illetve a csontritkuláshoz (osteoporosis) vezető felgyorsuló csontvesztést akadályozhatja meg, hanem a fejlett országok legkegyetlenebb gyilkosától, a szív- és érrendszeri betegségektől is megvédhet.


Hőhullám nélkül

A nőgyógyászok számára egy eddig rendkívül ritka, szinte ismeretlen jelenség vált az utóbbi években feltűnővé ­ a 30 feletti nők mintegy 20%-ánál jelentkeznek a klimaktériumra jellemző tünetek: hőhullámok, rendetlen és szapora szívverés, migrénes fejfájás és a normális menstruációs ciklus felborulása. Sokan pánikba esnek, s attól félnek, hogy esetleg már gyerekük sem lehet. Az alábbiakban szeretnénk áttekinteni az idő előtti klimakterikus tünetek eredetét, és adunk néhány egyszerű tippet, hogy mindez elkerülhetővé váljon. Reméljük, hogy középkorú Olvasóink is találnak majd hasznos tanácsokat tüneteik enyhítésére.


| | | | | | | | 9 |

Web Design & Development Prowebshop