A policisztás ovarium-szindróma

A szülőképes korú nők körében a policisztás ovarium-szindróma (PCOS) a leggyakoribb endokrin rendellenesség, amely a betegeknek számos, mind fizikai, mind érzelmi változást okoz.

policisztás ovarium-szindróma, PCOS | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A legtöbb nőnél inzulinrezisztencia alakul ki, ez pedig növeli a 2. típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. A PCOS a fő oka a nőknél az androgén hormon fokozott szintjének is. Habár ezek a férfihormonok minden nőnél jelen vannak, nagy mennyiségben aknét, súlygyarapodást, férfiakra jellemző, nem kívánatos szőrnövekedést és a menstruációs ciklus zavarait okozzák. Ez a női meddőség egyik leggyakoribb oka is.

Mivel sok kérdőív nem alkalmas az egészségi állapot pontos felmérésére, az ontariói McMaster-egyetem kutatói külön, a policystás ovarium-szindrómára vonatkozó kérdőívet dolgoztak ki. Dr. Ricardo A. Azziz, szülész-nőgyógyász, a kérdés szakértője szerint nagy populációt vizsgálva egyértelmű, hogy a betegség tünetei rontják az életminőséget, elsősorban a nemkívánatos szőrnövekedés és a hízás miatt. A jó hír az, hogy a betegség kezelésével javul az életminőség is.

MedicalNet
| policisztás ovarium-szindróma, PCOS
2007-11-30 23:28:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop