Hirdetés

Az akupunktúra és a mozgás segíthet a policisztás ovárium-szindrómában

Minden tíz szülőképes korban levő nőből egy szenved a policisztás ovárium-szindrómának (PCOS) nevezett endokrin betegségben.

akupunktúra, PCOS, policisztás ovárium szindróma |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

A betegségben magas az androgén hormon szint (köztük a tesztoszteroné is), gyakori a petefészek-ciszta, a rendszertelen menstruációs ciklus és a meddőség is. A betegség hátterében a szimpatikus idegrendszer aktivitása áll, ami diabéteszhez, magas vérnyomáshoz, szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

Egy közelmúltban lefolytatott vizsgálatban 20 nő vett részt, akik 16 héten át vagy alacsony frekvenciájú elektroakupunktúrás kezelést kaptak és heti háromszor mérsékelt intenzitású edzésen vettek részt, vagy semmilyen kezelésben nem részesültek.

Amikor a szimpatikus idegrendszeri aktivitás vizsgálat előtti eredményét összehasonlították a vizsgálat utánival, a kontrollcsoporthoz képest jelentősen csökkent az aktivitás azokban a csoportokban, melyek akupunktúrás kezelést kaptak, illetve edzésen vettek részt. Jelentősen csökkent a tesztoszteron-szint és a menstruációs ciklus is szabályos lett azoknál, akik akupunktúrás kezelésen vettek részt,

A kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy az elektroakupunktúra és a testmozgás csökkenti a PCOS-betegeknél a szimpatikus idegrendszer aktivitását, és a gyógyszeres kezelés lehetséges alternatívája lehet.

MedicineNet
akupunktúra, PCOS, policisztás ovárium szindróma

2009-08-27 10:54:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop