A nyár fülsiketítő hangjai

Egy halláskárosodással foglalkozó amerikai szakember szerint nyáron különösen figyelnünk kell a zajokra, mert maradandó hallásvesztést okozhatnak egyes szabadtéri szórakozásformák, kockázatos lehet a tűzijátékok, a forgalom megnövekedett zaja, a fűnyírók zümmögése vagy a rockzenekarok ütemes dobolása is.


Mi okozhat halláscsökkenést?

Az időskori nagyothallás kialakulása szinte természetes folyamat, fiatalabbaknál azonban a fizikai hatások mellett számos betegség is halláscsökkenéssel járhat.


A nagyothallásról általában

Érzékszerveink közül a hallás az egyik legfontosabb kommunikációs eszközünk. Csökkenése vagy hiánya az emberi szervezet egész működésére kihat, nélküle az élet minősége és a szociális beilleszkedés nem lehet teljes.


A nagyothallás: mi okozza?

A hanghullámok a hallójáraton keresztül a dobhártyát megrezegtetik. Ez a rezgés a hallócsontláncolat - kalapács, üllő, kengyel - segítségével a belső fülbe jut, ahol a csiga folyadékterei által körülvett, a hangingertől ingerületbe kerülő Corti-szerv szűrsejtjeiben létrejön az elektrofizikai inger.


3D nyomtatóval készített hallócsont

A Pretoriai Egyetem (Dél-Afrika) orvosai a világon elsőként ültettek be 3D nyomtatóval készített hallócsontot.


Reménykedhetnek a nagyothallók

Elsőként sikerült emberi belsőfül szőrsejteket létrehoznia laboratóriumi körülmények között a Bern-i Egyetemi Kórház kutatóinak, új utat nyitva új módszerek kutatására, Közleményüket a Nature Communications című szakfolyóiratban publikálták.


A süket egerek újra hallanak

Génterápia segítségével adták vissza genetikai mutáció miatt süket egerek hallását amerikai kutatók. A Harvard Egyetem és a Boston Children's Hospital munkatársai a Science Translational Medicine című szaklapban mutatták be eredményeiket, amelyek az első lépések lehetnek a veleszületett halláskárosodásban szenvedők génterápiája felé.


A négyszázadik belsőfül implantátum beültetést végezték el Szegeden

A négyszázadik cochlearis implantátum műtétet végezték el a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a belső fül eredetű, kétoldali, súlyos-nagyfokú hallássérüléssel született 14 hónapos kislánynak esélye lesz arra, hogy a hallása ugyanolyan minőségű legyen, mint az ép hallóké.


Halláskárosodás hangos zenehallgatás miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint mintegy 1,1 milliárd fiatalt fenyegeti a halláskárosodás veszélye túl hangos zenehallgatás miatt.


A zenét is érzékelik "újrahangolt" implantátummal a hallássérültek

Részlegesen a zenét is érzékelik az implantátum segítségével halló betegek egy új eljárás révén, melyet amerikai kutatók fejlesztettek ki. A beültetett készülék eddig ugyanis csak beszéd értésére volt alkalmas.


1 | | |

Web Design & Development Prowebshop