Az elhízott kamaszok rosszul hallanak

Kövér tizenéveseknél a Laryngoscope egyik cikke szerint a tisztahang audiogram küszöbértékei magasabbak, és az egyoldali nagyothallás majdnem dupla gyakorisággal állapítható meg a többi fiatalhoz képest .

nagyothallás, elhízás | InforMed Hírek11   InforMed | Sarkady, L.

Felnőtteknél már régebben is tanulmányozták a túlsúly és a hallászavarok összefüggését. Anil Lalwani fülész (Columbia University) az első, aki a kérdést fiataloknál is elkezdte vizsgálni. Kiértékelte ehhez a National Health and Nutrition Examination Survey adatait, melyeket az USA Statisztikai Hatósága a teljes népességről gyűjt rendszeresen. A 2005 és 2006 években kb. 1,500 fő 12 és 19 év közötti fiatalnál végeztek hallásvizsgálatot.

Ennek eredménye: Azok a kamaszok, akiknek a testtömeg-indexe 95% felett van, ami pedig a gyerekeknél és serdülőknél az elhízást jelenti, közel minden frekvencián hallásvesztést mutattak fel. A kövér gyerekek 15.2%-ánál diagnosztizáltak az orvosok percepciós nagyothallást legalább az egyik fülön. Az előfordulás aránya majdnem duplája volt azoknak a nem-kövér fiatalokénak, akiknél a belsőfül károsodás (vagy a hallóideg ritka hibája) csak 8.3%-ban állott fenn.

Egy többváltozós statisztikai elemzésben, amely az egyéb lehetőségeket, úgymint a nélkülözést, a nemi különbséget, az etnikai eredetet vagy a zajártalmat kizárta, Lalwani 1.85-os esélyhányadost közölt, 95%-os megbízhatósági intervallummal, mely 1.10 – 3.13 közt volt szignifikáns.

Az összefüggés oka nem ismert. Lalwani feltételezi, hogy a túlsúllyal járó gyulladásos reakció a hallószerv károsodásához vezethet. Azonban az sem zárható ki, hogy az elhízáshoz társuló egészségtelen életmód tényezői azok, melyekkel a szerző a tanulmányban nem foglalkozott, de felelősek ezért az eredményért.

Laryngoscope (2013; doi: 10.1002/lary.24244)

| nagyothallás, elhízás
2013-06-27 23:03:23
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop