Újszülöttkori hallásszűrés

Kommunikáción alapuló társadalomban élünk, amihez feltétlenül szükséges a beszédképesség. Ennek elsajátításához és gyakorlásához elengedhetetlen a kielégítő minőségű hallás. Az idegi halláscsökkenés súlyos betegség egy újszülött számára. Gátló hatással van a hallásfejlődésre, a beszédfejlődésre és a nyelvi "ügyesség"; alakulására.

hallás, újszülött, gyermek, újszülött | Gyógy-ír   Kisalföld | Horváth, E.

A jó hallás nemcsak a beszéd elsajátításának, a nyelvi ismeretek megszerzésének a feltétele, hanem a gyermek általános szellemi, lelki fejlődésének, társas kapcsolatai kialakításának is.

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy ha későn diagnosztizálunk egy veleszületett idegi halláscsökkenést, az nagy hátrányt jelent a kisgyermek számára. Ellenben, ha egy hallássérülten született gyermeket időben észlelünk és késlekedés nélkül megkezdjük az ellátását, akkor bizonyítottan nagyobb esélye van a beszélt nyelv elsajátítására, a társadalomba való beilleszkedésre. Amennyiben ez nem történik meg, lemarad társaitól.

Az újszülöttkori hallásszűrés azért fontos, hogy a halláscsökkenést korán felismerhessük, és időben el tudjuk kezdeni a speciális hallásfejlesztést és a hallástréninget, amihez hallókészüléket rendelünk. Hagyjuk figyelmen kívül most azokat a súlyosabb eseteket, amikor komolyabb műtét szükséges a hallásélmény kialakításához!

Az a célunk, hogy a halláskárosodást már újszülöttkorban felismerjük, és a fejlett technikai eszközökkel, a gyermek közreműködése nélküli objektív vizsgálattal végezzük el mindezt.

Győrben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban gyermek-audiológiai szakrendelés kezdte meg működését 2001 januárjától. Ennek keretén belül szerveztük meg az újszülöttek objektív hallásszűrését, így a szülészeti osztályon, még a hazabocsátás előtt, elvégezzük minden újszülött hallásvizsgálatát.

Amennyiben a hallásszűrésre nem kerülne sor a kórházban, úgy a vizsgálatot a gyermek- audiológiai szakrendelésen végezzük el, bejelentkezés alapján.

A hallásszűrésről tájékoztatóval látunk el minden szülőt, a vizsgálat eredményét pedig a gyermek egészségügyi kiskönyvébe bejegyezzük, hogy követhető legyen az esetleges kontrollvizsgálat is, hovatovább ezúton tájékoztatni tudjuk a háziorvosokat és a védőnőket az elvégzett hallásvizsgálat eredményéről!

Tapasztalataink szerint a szülők örömmel fogadják ezt a lehetőséget, mivel a baba közreműködése nem szükséges ahhoz, hogy választ kapjunk arra, hogy ép hallással született-e. A gép automatikusan kijelzi a belső fül visszajelzésének értékét, nem kell hozzá más, mint egy, a hallójáratot elzáró pici, műanyag szonda. Tekintettel arra, hogy a készülék ágyhoz vihető, a kis páciens saját környezetében, akár természetes alvásában is megvizsgálható!

Amennyiben a szülészeti osztályon elvégzett "első lépcsős"; szűréssel nem tudunk jó hallást kimutatni (OAE: REFER eredményű), a baba kontrollvizsgálata elengedhetetlenül fontos, mivel a magzatmáz eltömítheti a hallójáratot és a vizsgálat nem értékelhető. Ekkor előjegyzés alapján a hallásvizsgálatot a gyermek-audiológiai szakrendelésen megismételjük.

| hallás, újszülött, gyermek
2002-07-18 12:25:10

Web Design & Development Prowebshop