Hirdetés

A nyár fülsiketítő hangjai

Egy halláskárosodással foglalkozó amerikai szakember szerint nyáron különösen figyelnünk kell a zajokra, mert maradandó hallásvesztést okozhatnak egyes szabadtéri szórakozásformák, kockázatos lehet a tűzijátékok, a forgalom megnövekedett zaja, a fűnyírók zümmögése vagy a rockzenekarok ütemes dobolása is.

halláscsökkenés, zajártalom |

InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.


Az efféle hangok általában a 90-140 decibeles tartományban helyezkednek el, de minden 80 decibelnél erősebb zaj maradandó halláskárosodáshoz vezethet.

Társadalmunk évről évre hangosabb lesz. Most, hogy melegebbre fordult az idő, egy sor olyan zajnak vagyunk kitéve, ami árthat a hallásunknak, akár teljes hallásvesztést is okozhat.

A legtöbb ember kerékpározáskor bukósisakkal óvja a fejét, az autóban bekapcsolja a biztonsági övet, de arra még csak nem is gondol, hogy füldugóval védekezzék az erős zaj ellen rock-koncerten, autóversenyen vagy tűzijátékok alkalmával.

Statisztikai adatok szerint a 19 év alatti amerikaiak közel 15 százaléka szenved valamilyen fokú halláskárosodásban.

A halláscsökkenés jelei, ha a beszédét 60 centméterről nem értjük, ha összefolynak a hallott szavak, ha fáj vagy cseng a fülünk. A halláscsökkenés nem visszafordítható folyamat, viszont megelőzhető. A kockázat csökkentésére viseljünk füldugót, javasolják az audiológusok.

halláscsökkenés, zajártalom

2021-07-12 11:34:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop