Mi okozhat halláscsökkenést?

Az időskori nagyothallás kialakulása szinte természetes folyamat, fiatalabbaknál azonban a fizikai hatások mellett számos betegség is halláscsökkenéssel járhat.

| InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.
Krónikus betegségek

Vannak olyan krónikus betegségek, amelyek, bár nincsenek összefüggésben a füllel, mégis okozhatnak halláscsökkenést. Ártalmas lehet, ha a belső fül vagy az agy vérellátását valami akadályozza, például krónikus betegségek: a szívbetegség, a stroke, a magas vérnyomás és a diabétesz. Összefüggésben lehet a halláscsökkenéssel néhány autoimmun megbetegedés is, mint például a rheumatoid artritisz.

Daganatok

Elzárhatják a hallójáratot és így halláscsökkenést okozhatnak különféle jóindulatú daganatok vagy polipok. Néha a daganat eltávolításával helyreáll a hallás is. Gondot okozhatnak továbbá az egyensúlyzavarok, az arc bénulása és a fülzúgás is.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek, antibiotikumok vagy rákgyógyszerek lehetséges mellékhatásai közé tartozik a halláscsökkenés is. Az aszpirin és a nem szteroid gyulladásgátlók valamint az acetaminofen fokozhatja a halláscsökkenés kockázatát, a gyógyszer szedésének abbahagyásával azonban általában megszűnnek a hallással kapcsolatos mellékhatások.

Fülzsír

A fülzsír a szennyeződés és a baktériumok ellen óvja a hallójáratot, azonban ha felszaporodik és megkeményedik, gondot okozhat. Ha emiatt bedugul és fáj, ne piszkáljuk, hanem keressük fel az orvost, aki gyorsan és biztonságosan eltávolítja.

Koncertek, fülzúgás

Csengett már a füle egy hangos koncert után? Egy rock-koncert átlagosan 110 decibellel szól, ami már 15 perc után állandó károsodást okozhat. Ugyanilyen hatással van a 85 decibel, ha a zene hosszabb ideig szól. A fülzúgás vagy -csengés eltarthat napokig, hetekig, de állandósulhat is. Használjunk füldugót a halláscsökkenés megelőzésére.

Fej- vagy fülhallgató

Ha más is hallja, amikor ön fejhallgatóval zenét hallgat, vegye le a hangerőt. A fej vagy fülhallgató használata akár állandó halláskárosodást is eredményezhet.

Munkahelyi zajártalom

Halláscsökkenést okozhat, ha valaki hosszú ideig kénytelen nagy zajban dolgozni. Sok embert ér veszélyes mértékű hanghatás a munkahelyén. Az erőgépek, fűrészek, légkalapács és hasonlók ellen használjunk füldugót vagy fülvédőt.

Sérülés, nyomásváltozás

A fejet ért súlyos sérülés során károsodhatnak a középfül csontjai vagy az idegek, ami tartós halláscsökkenéssel járhat. A hirtelen nyomásváltozás (repüléstől vagy búvárkodástól) a dobhártyát, a középfület vagy a belső fület károsíthatja. A dobhártya általában néhány hét alatt begyógyul. A belső fül súlyosabb sérülése esetén műtétre lehet szükség. Fontos, hogy ne piszkáljuk a fülünket se gyufára tekert vattával, se fülpiszkálóval, más tárgyakról nem is beszélve.

Robbanások, tűzijáték

Előfordul, hogy a halláscsökkenést egy igen hangos és hirtelen zaj, például robbanás, puskalövés, tűzijáték okozza, aminek során megsérül a dobhártya vagy a belsőfül.

WebMD, kép: sxc.hu
| halláscsökkenés, süketség
2021-05-27 11:31:06
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop