Reménykedhetnek a nagyothallók

Elsőként sikerült emberi belsőfül szőrsejteket létrehoznia laboratóriumi körülmények között a Bern-i Egyetemi Kórház kutatóinak, új utat nyitva új módszerek kutatására, Közleményüket a Nature Communications című szakfolyóiratban publikálták.

nagyothalló, szőrsejt | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

A világ népességének öt százaléka nagyothalló. Bár a hallás hallókészülékekkel vagy implantátumokkal javítható, de a hatékony kezelésre még nincs módszer.

Most lehetővé vált, hogy a halláskárosodás kezelési módszereit közvetlenül emberi sejteken próbálják ki.

A szőrsejtek már nagyon korán kialakulnak a magzati fejlődés során, nagyjából a terhesség 10. vagy 11. hetében. Már ebben a stádiumban elérik teljes számukat. Mintegy 15 ezer szőrsejttel és 30 ezer spirális ganglionsejttel születünk.

Az érzékelősejteket a hangos zajok, a fertőzések, az öregedési folyamatok és toxikus anyagok is károsítják. A sejtek nem pótolhatók, elvesztésük tartós halláskárosodáshoz vezet.
| nagyothalló, szőrsejt
2018-10-04 19:09:30


Mi okozhat halláscsökkenést?

Az időskori nagyothallás kialakulása szinte természetes folyamat, fiatalabbaknál azonban a fizikai hatások mellett számos betegség is halláscsökkenéssel járhat.


A nyár fülsiketítő hangjai

Egy halláskárosodással foglalkozó amerikai szakember szerint nyáron különösen figyelnünk kell a zajokra, mert maradandó hallásvesztést okozhatnak egyes szabadtéri szó...


3D nyomtatóval készített hallócsont

A Pretoriai Egyetem (Dél-Afrika) orvosai a világon elsőként ültettek be 3D nyomtatóval készített hallócsontot.


Reménykedhetnek a nagyothallók

Elsőként sikerült emberi belsőfül szőrsejteket létrehoznia laboratóriumi körülmények között a Bern-i Egyetemi Kórház kutatóinak, új utat nyitva új módszerek kuta...


WHO: 2050-re 900 millióra nőhet a halláskárosultak száma

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította a kormányokat és partnereiket, hogy tegyenek többet a halláskárosodás és káros következményei csökkentése érde...