ÚJ

A hallás vizsgálata

Tekintsük át a hallás vizsgálatával kapcsolatos fogalmakat és ismereteket.


A torok és a garat vizsgálata

A szájüreg vizsgálata egyszerű, kellő világítás mellett egy nyelvlapoccal könnyen elvégezhető. A torok és a garat középső része lapoccal általában a nyelvgyök lenyomása után áttekinthető.


Az orr és melléküregeinek vizsgálata

Az orrüreget először a hagyományos orrtükörrel vizsgáljuk át. Ez egy fogószerű szerszám, amely alkalmas az orrbemenet finom felnyitására. A homlokreflektor fényét a vizsgált területre összpontosítjuk. Az eljárás nem fájdalmas. Jól megfigyelhetjük az orrbemenetet, az orrsövényt, a három orrjáratot és az orrkagylókat.


A gége vizsgálata

A gége nagyon egyszerűen, fájdalommentesen, nyeles, kerek tükör és homlokreflektor segítségével vizsgálható. A vizsgáló a beteg kinyújtott nyelvét könnyedén meghúzva a homlokreflektor fényét kis tükörrel tudja a gégébe vetíteni. Ezt indirekt gégetükrözésnek nevezzük.


A nyaki képletek vizsgálata

A nyak tapintással jól vizsgálható. A kóros duzzanatok ultrahang és nyaki CT-vizsgálattal továbbkutathatók. A nyakcsigolya-elváltozások röntgenfelvételen ábrázolhatók.


A fül és az egyensúlyozó rendszer vizsgálata

A fül-orr-gégegyógyász a panaszok kikérdezése után kezdi betegét megvizsgálni. A külső hallójáratot és a dobhártyát tölcsér formájú eszközzel, a fültölcsérrel vizsgáljuk. Ez az eljárás fájdalmatlan, ellenben kellemetlen a hallójáratnak az esetek többségében elengedhetetlen kitakarítása. Főleg a gyermekek viselik nehezen, fejüket rángatják, amitől a vizsgálat még kellemetlenebb. Ezért fontos a kisgyermek ölben történő rögzítése.


A kórtörténet a fül-orr-gégész szemszögéből

Minden orvosi vizsgálatot megelőz egy beszélgetés, amelynek az a célja, hogy a beteg vagy kísérője elmondja, hogy milyen panaszokat észlelt, milyen betegségeken esett át, milyen vizsgálatok történtek és milyen gyógyszereket szedett. A nyugodt légkör, a kölcsönös bizalom elengedhetetlen feltétel. A kórtörténet felvétele már a rendelőbe való belépéskor kezdődik. Sápadtság, elesettség, szédülés, beszédzavar, "gombócos" beszéd, orrhangzósság, rekedtség, orrlégzési zavar stb. fontos kérdés nélkül is nyilvánvaló tünetei lehetnek a betegségnek. Ezután az orvos megkérdezi a beteget, gyermek esetén kísérőjét, hogy mi a panasza.


Gyermekek fül-orr-gégészeti vizsgálata

A fül-orr-torok-gége gyulladásos betegségei a gyermekkorban a leggyakoribb megbetegedések. Ezen területek vizsgálata speciális felkészültséget és műszerezettséget igényel. Szakmai körökben gyakran hangoztatott elv, hogy a gyermek nem kicsinyített felnőtt. Betegségeinek kialakulása, lefolyása a gyermekkori viszonyoknak megfelelően zajlik le. A szűk viszonyok, a vizsgálatban való együttműködés hiánya, a jellegzetes, felnőttkortól eltérő lefolyás sokszor a diagnózis felállítását is megnehezíti.


data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop