Legutóbbi cikkek

A középfülgyulladás eddig ismeretlen oka

A krónikus középfülgyulladást egy új vizsgálat szerint egy vékony biofilm, egy nyálkaréteg okozhatja, amely bevonva a középfület, nem engedi, hogy a szervezet természetes védelmi rendszere megküzdjön a kórokozókkal.


A krónikus középfülgyulladás gyógyszeres kezelése jobb lehet, mint a műtét

Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine decemberi számában vancouveri kutatók beszámolnak egy felmérésről, amely során olyan fülfolyással szövődött krónikus középfülgyulladásos eseteket dolgoztak föl, amelyeknél szellőző cső beültetése is fölmerült. A gyógyszeres kezelés eredményei jobbak lettek, mint műtéttel.


Krónikus (idült) középfülgyulladás

Gyermek- és felnőttkorban is előforduló, gyakori betegség. Az ok lehet lezajlott, de meg nem gyógyult, helytelenül kezelt akut középfülgyulladás. Keletkezésében alkati tényezők is szerepet játszanak.


Középfülgyulladás, idült

Az idült középfülgyulladás a dobhártya be nem záródó nyílása miatt kialakult, elhúzódó fertőzés. A dobhártya átszakadása létrejöhet heveny középfülgyulladás, a fülkürt elzáródása, idegentest okozta sérülés és hirtelen nyomásváltozás következtében is; de kémiai anyagok vagy hőhatás miatti égési sérülés is okozhat ilyen károsodást.


Az FDA jóváhagyta a fülfertőzések elleni antibiotikum-injekciót

WASHINGTON - A Roche Holding január elején kapta meg az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatalának (FDA) engedélyét új antibiotikum-injekciójára, amelyet ezentúl a fülfertőzések terápiájában alkalmazhatnak. Most már szabad az út az általános gyermekkori fülfertőzéseknek a gyors és egyszerű kezelése előtt, hiszen az egyszeri injekció hosszú, napi több dózisal dolgozó gyógykezelést helyettesíthet.


A krónikus középfülgyulladásról

A betegségekkel kialakított korszerű viszony inkább azok megelőzését helyezi előtérbe, mint a kialakult kórkép kezelését, műtétjét. Így van ez a krónikus középfülfolyamat esetében is.


A lyukas dobhártya veszélyei

A dobhártya a külső hallójáratot a dobüregtől választja el. Ismétlődő vagy hosszan tartó gyulladás következtében a dobhártya egy része elpusztulhat és a dobhártyán tartósan hiány, perforáció (lyuk) keletkezik. Ha a rossz fülkürtműködés miatt a dobüregbe tartósan kevés levegő jut, a dobhártyát műtétileg megnyitják (paracentézis), és a dobhártya nyílásába szövetbarát anyagból készült csövet (gromet, tubus) helyeznek, hogy így pótolják a dobüregi levegőt. Tehát a dobhártyán mesterségesen készítenek nyílást.


Web Design & Development Prowebshop