A középfülgyulladás eddig ismeretlen oka

A krónikus középfülgyulladást egy új vizsgálat szerint egy vékony biofilm, egy nyálkaréteg okozhatja, amely bevonva a középfület, nem engedi, hogy a szervezet természetes védelmi rendszere megküzdjön a kórokozókkal.

középfülgyulladás, Otitis | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Úgy tűnik, hogy a visszatérő középfülgyulladás oka nem az újrafertőződés, mint azt korábban gondolták, és ami a hagyományos kezelés alapja, hanem egy makacs nyálkaréteg.

A középfülgyulladás hagyományos kezelése antibiotikumokkal történik. Amerikai kutatók szerint azonban vizsgálatuk eredményei új megközelítésekhez vezethetnek a középfül-gyulladás kezelésénél.

Mivel a biofilmben élő baktériumok ellenállók az antibiotikumokkal szemben, a vizsgálat egyértelműen bizonyítja, hogy ezeknek a gyógyszereknek az adása nem javallt krónikus középfülgyulladásban szenvedő gyermekeknek. Egész egyszerűen azért nem, mert nem segít, ráadásul még fokozza is a kockázatot azáltal, hogy még ellenállóbb baktériumtörzsek kialakulását segíti elő.

A nyálkafilm jelenlétének bizonyítékát a krónikus fülgyulladásban megbetegedett gyerekek 92 százalékánál mutatták ki a kutatók, míg a kontroll csoportban egyetlen esetben sem fordult elő.

Bár az antibiotikum kezelés hatékony lehet olyan esetekben, ahol ez a nyálkaréteg nincs jelen, a többi esetben azonban a tubus (grommet) beültetése és a váladék elvezetése a jó megoldás.
| középfülgyulladás, otitis
2009-08-09 19:18:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop