Dobhártya szakadás

A fülbe dugott tárgyak, például egy vattás fültisztító pálca, vagy egy véletlenül odapattanó gally, esetleg egy eldobott ceruza mind okozhatják a dobhártya átszakadását.

dobhártya, szakadás, sérülés | InforMed Hírek15   InforMed

Kilyukadhat a dobhártya hirtelen nyomásesés vagy emelkedés, például robbanás, pofon, úszás vagy búvárkodás közben bekövetkezett baleset miatt. A dobhártyát átfúró tárgyak okozhatják a hallócsontok ficamát, vagy a kengyel (az egyik hallócsont) törését is. A törött csontdarabok valamelyike, vagy maga a sérülést okozó tárgy belefúródhat a belső fülbe.

Tünetek

A dobhártya átszakadása hirtelen, éles fájdalommal, majd vérzéssel, halláscsökkenéssel és fülzúgással jár. A halláscsökkenés súlyosabb, ha a hallócsontok láncolata megszakad, vagy a belső fül is sérül. Ez utóbbi szédülést is okozhat. Gennyes fülfolyás jelentkezhet 24-48 órán belül, különösen akkor, ha víz került a középfülbe.

Kezelés

Rendszerint szájon át antibiotikumot adnak a fertőzés megelőzésére. A fület szárazon tartják. Ha már bekövetkezett a fertőzés, antibiotikumos fülcsepp alkalmazása szükséges. A dobhártya rendszerint további kezelés nélkül meggyógyul, de ha ez 2 hónapon belül nem következik be, akkor műtéttel kell helyreállítani (timpanoplasztika).

Ha a vezetéses típusú halláscsökkenés tartósan fennáll,s akkor valószínűleg a hallócsontok láncolata is sérült; ezt műtéttel lehet orvosolni. A sérülést követő néhány óra után sem szűnő szédülés vagy idegi típusú halláscsökkenés arra utal, hogy valami behatolt a belsőfülbe. Ebben az esetben a dobhártyán keresztül feltárják az érintett részt (timpanotómia), és helyreállítják a károsodást.

| dobhártya, szakadás, sérülés
2018-08-09 10:07:45

Web Design & Development Prowebshop