Legutóbbi cikkek

Hallásjavító implantátum

Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján: kívülről nem látható középfül-implantátum beültetésével tudnak a vezetéses és kevert halláscsökkenéssel élő betegeken segíteni.


Láncfűrésszel vetekszik a kórházi zajártalom

A kórházi betegszobákban csaknem állandóan erősebb az éji zaj az elfogadható átlagosnál, de sokszor jócskán túllépi a szint a megengedett maximálisat is - áll egy amerikai vizsgálat összegzésében.


Géndetektorral a süketség ellen

Géndetektorral állapítják majd meg a siketségre való hajlamot Kínában, ennek köszönhetően kiszűrhetők lesznek azok a gyermekek, akiknek hallóképességére antibiotikumok jelentenek kockázatot - jelentették be a fejlesztők.


Zajártalom

Maradandó belsőfül-károsító hatású, és nem gyógyítható nagyothallást okoz. Különösen veszélyes a 80 dB feletti tartós magas hanghatás.


Hirtelen halláscsökkenés

Egyszer elszenvedett extrém zajhatás után kialakult tartós halláskárosodás és fülzúgás: akut akusztikus trauma. Lehet robbanás, lőfegyver elsütése vagy akár fülhallgatóból származó hirtelen zaj következménye.


Időskori nagyothallás

Időskorban mutatkozó, csaknem természetes folyamat. Oka az öregedéssel együtt járó, vérkeringési zavarokra visszavezethető belsőfül- és hallóideg-károsodás.


Zajártalom

A hangos zaj, mint amilyen a fafeldolgozó gépek, láncfűrészek, dízelmotorok, nehézgépek, lőfegyverek vagy a repülőgépek hangja, halláscsökkenést okozhat, mivel tönkreteszi a belső fül hallásért felelős érzéksejtjeit (szőrsejteket). Hasonló, hétköznapi oknak számít, ha valaki hangos zenét hallgat fejhallgatón keresztül, vagy túlságosan közel áll a hangfalakhoz egy diszkóban vagy koncerten.


Web Design & Development Prowebshop