Hirdetés

Zajártalom

A hangos zaj, mint amilyen a fafeldolgozó gépek, láncfűrészek, dízelmotorok, nehézgépek, lőfegyverek vagy a repülőgépek hangja, halláscsökkenést okozhat, mivel tönkreteszi a belső fül hallásért felelős érzéksejtjeit (szőrsejteket). Hasonló, hétköznapi oknak számít, ha valaki hangos zenét hallgat fejhallgatón keresztül, vagy túlságosan közel áll a hangfalakhoz egy diszkóban vagy koncerten.

zajártalom, halláscsökkenés |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Bár az emberek érzékenysége ebből a szempontból különösen változékony, ha elég ideig van kitéve igen hangos zaj hatásának, mindenkinél fellép bizonyos mértékű halláscsökkenés. A 85 dB feletti hangerő már minden esetben káros. Hasonló módon okoznak károsodást a robbanásszerű lökésllámok (akusztikus traumák).

Ez a fajta halláscsökkenés maradandó. Általában magas hangú fülzúgással társul.

Megelőzés és kezelés

A halláscsökkenés úgy kerülhető el, ha a lehető legrövidebb ideig a legkevesebb zaj éri a fület, és nem közelítik meg túlságosan a hang forrását. Minél hangosabb a zaj, annál kevesebb ideig szabad a közelében tartózkodni. Fülvédők és hallójáratba illeszthető füldugók viselése csökkentheti a zajártalmat.

Súlyos, zaj okozta halláscsökkenésben szenvedők számára hallókészülék használata nyújthat segítséget.

zajártalom, halláscsökkenés

2009-03-03 20:37:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop