Hirdetés

A nem gennyes középfülgyulladásról

Míg a gennyes középfülgyulladást a bakteriális fertőzés tünetei kísérik (láz, fájdalom, fülfolyás), addig a nem gennyes (savós, nyákos) középfülhurut kevés tünetet okoz. Láz nincs, esetleg enyhe hőemelkedés, fájdalom sincs, de ha van, nem erős fájdalomcsillapítókkal jól csillapítható. Fülfolyás nincs, legtöbbször még a dobhártya megnyitása (felszúrás!) után sem észlelhető.

középfülgyulladás, fülkürt, dobhártya |

Gyógy-ír   Kisalföld | Fücsek, M.

A betegség oka a fülkürt tartós működési zavara. Normális esetben a középfülből a környező nyálkahártyába oxigén szívódik fel. Csökken a középfülben a nyomás. Ez a nyomáscsökkenés a fülkürtön keresztül egyenlítődik ki időről-időre. Ha a fülkürt működési zavart szenved (ez gyermekkorban gyakori), nyeléskor a fülkürt nem nyílik ki, a dobüregben tartósan negatív nyomás alakul ki. A légnyomás nyomja a dobhártyát, ami hosszú távon a dobhártya pusztulásához vezet. A dobüregben savó, majd nyákképződés kezdődik, ez kitölti a dobüreget, sokszor nyúlós, gumiszerű. A dobhártya és hallócsont-láncolat nem képes a hangrezgések továbbítására, úgynevezett vezetéses nagyothallás alakul ki. Legtöbbször ezzel a panasszal fordulnak orvoshoz.

A levegőztető tubus néhány milliméter nagyságú

A fülkürt működési zavar magától rendeződhet, ha ez körülbelül három hónapon belül nem következik be, valamit tennünk kell a betegség megszüntetése érdekében.

A fülkürt működést kell helyreállítani. Ezt a célt szolgálja az orrgarati gyulladás műtéte megszüntetése (orrmandula kivétel), ez ugyanis közvetlenül a fülkürt szájadékkal szomszédos, így gyulladásai a fülkürtre terjedhetnek. Ezzel egyidőben (általában altatásban) mikroszkóp alatt megnyitjuk a dobhártyát, és az ott lévő sokszor nyúlós, nyákos váladékot szívóval eltávolítjuk.

Ha a panaszok rövid időn belül visszatérnek a dobhártyát megnyitjuk (altatásban), a benne lévő váladékot leszívjuk, és a dobhártya nyílásába egy műanyag csövet (tubus) helyezünk, hogy megakadályozzuk a dobhártya összenövését. A műanyag cső hosszú ideig marad a helyén, és biztosítja az atmoszférás nyomásnak megfelelő nyomást a dobüregben. Kezeletlen esetben évek múlva a dobhártyán és a hallócsontokon maradandó visszafordíthatatlan elváltozások alakulnak ki, és a hallás véglegesen károsodik.

Bár a károsodások plasztikai műtéttel (sokszor ismételt műtéttel) rendezhetők, a végleges károsodások megelőzésére kell törekednünk, ami legtöbbször elérhető.

Savós középfülgyulladás dobhártya képe. 1., savó 2., meszes folt 3., hallócsont

középfülgyulladás, fülkürt, dobhártya

2002-07-18 13:04:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop