Baktériumölő vírusok

A vírusok által termelt enzim, mellyel lyukat ütnek a baktériumokba, amerikai kutatók szerint biztonságosan megelőzheti gyermekeknél is a középfülgyulladást.

vírus, Otitis, vírus | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A kisgyermekek 80 százalékának van legalább egyszer életében középfülgyulladása. A betegség (otitis media) fájdalommal és ideiglenes hallásvesztéssel jár, az aggódó szülők pedig gyakran kérnek antibiotikumot az orvostól. Ez azonban csak ritkán hatásos, viszont könnyen vezethet antibiotikum rezisztens baktériumtörzsek kifejlődéséhez.

A betegséget leggyakrabban a Streptococcus pneumoniae okozza, de a vírusok is fontos szerepet játszanak létrejöttében. A gyerekek gyakran tünetmentesen hordozzák a baktériumot, és csak egy vírusfertőzés, például nátha vagy influenza után lesznek betegek.

Vicent Fischetti és munkatársai, a New York-i Rockefeller-egyetem kutatói a baktériumokat megtámadó vírusokkal kísérleteztek. Találtak egyet, amely igen hatékonyan pusztította el a Streptococcust, majd kinyerték belőle a baktériumba lyukat ütő enzimet.

Ez az enzim egerek orrába csöppentve tökéletesen alkalmas volt arra, hogy megakadályozza az állatoknál a középfülgyulladást. A baktériumölő vírusokat laboratóriumban úgy lehet manipulálni, hogy a kórokozóknak csak bizonyos fajtáját támadják meg, és az emberi sejtekre teljesen ártalmatlanok legyenek.

A kutatók egy olyan orrspray előállítását tűzték ki célul, amely télen a gyerekek orrába juttatva elejét veszi a középfülgyulladásnak, vagy influenzában idős embereknél meggátolja az újrafertőződést és a szövődmények kialakulását.

Reuters
| vírus, otitis
2007-03-25 21:40:04
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop