ÚJ

Baktériumölő vírusok

A vírusok által termelt enzim, mellyel lyukat ütnek a baktériumokba, amerikai kutatók szerint biztonságosan megelőzheti gyermekeknél is a középfülgyulladást.


Új oltás középfül-gyulladás ellen

A The Lancet című orvosi folyóiratban közölt tanulmány szerint egy új, kísérleti oltóanyaggal megelőzhető a középfül igen gyakori fertőzése.


Csak módjával a középfülgyulladásra szedett antibiotikumokkal

Hároméves korára négy gyerek közül háromnak volt már középfül-gyulladása. Ez a leggyakoribb betegség csecsemő- és kisgyermekkorban.


Heveny (akut) középfülgyulladás

Latin neve (otitis media acuta). Igen gyakori betegség. Főleg gyermekeknél lép fel, de bármely életkorban találkozhatunk vele. Egyszer szinte mindenki átélte, és fájdalmassága miatt viszolyogva lépi át a fülészet küszöbét. Általában hirtelen fellépő (akut) felső légúti gyulladás, nátha előzi meg, de villámcsapásként is indulhat az addig egészséges gyermeknél. A fertőzés az orrgaratból a fülkürtön kerül a dobüregbe. Gyermekeknél tágabb a fülkürt, és azon át hatolhat be a fertőzés. Máskor a túltengő orrmandula miatt alakul ki pangás és folyadékgyülem a dobüregben.


Csecsemőkori középfülgyulladások

A csecsemő - és kisgyermekkorban a középfülgyulladás gyakori betegség. 5 éves kor alatt a rendelést felkeresők 20-40 százaléka. Leggyakoribb gyermekgyógyászati diagnózis. Leginkább október-március között fordul elő.Korai felismerése és helyes kezelése nemcsak az akut szövődmények elkerülését, hanem a későbbi nagyothallás, süketség vagy idült középfülgyulladás elkerülését is szolgálja. Az összes nagyothallók közel egynegyedében a hallásromlás gyermekkori középfülgyulladásokra vezethető vissza. Ez Magyarországon körülbelül 250.000 beteget jelent.


Gyermekkori fülproblémák

A fülészeti problémák nagy részben időjárás- és évszakfüggő betegségek ­ tudtuk meg dr. Ribári Ottótól a SOTE Fül-Orr-Gégészeti Klinika egyetemi tanárától.


Megelőzhető-e a középfülgyulladás?

A középfülgyulladás az esetek döntő többségében úgy keletkezik, hogy az orrgarati gyulladás a fülkürtön keresztül a dobüregbe terjed. A középfülgyulladás gyerekkorban gyakori megbetegedés, kialakulását, lefolyását több tényező befolyásolja. A hajlamosító tényezők közül a fülkürt működése tehető az első helyre. A második a felső légúti gyulladásra való fokozott hajlam. E két tényező lényegében meghatározza, hogy kinek mikor és hányszor lesz középfülgyulladása. Nézzük az első okot. A fülkürt a dobüreget az orrgarattal összekötő cső, amely nyugalomban zárva van, nyeléskor megnyílik. Három feladata van:


A nem gennyes középfülgyulladásról

Míg a gennyes középfülgyulladást a bakteriális fertőzés tünetei kísérik (láz, fájdalom, fülfolyás), addig a nem gennyes (savós, nyákos) középfülhurut kevés tünetet okoz. Láz nincs, esetleg enyhe hőemelkedés, fájdalom sincs, de ha van, nem erős fájdalomcsillapítókkal jól csillapítható. Fülfolyás nincs, legtöbbször még a dobhártya megnyitása (felszúrás!) után sem észlelhető.


Heveny, gennyes középfülgyulladás

A gyermekkor egyik legfájdalmasabb betegsége a heveny gennyes középfülgyulladás. Baktériumok okozzák. Az orr és orrgarat bakteriális gyulladásai a fülkürtön keresztül a középfülre terjednek. A fül mögött jól látható az áttört csecsnyúlvány-gyulladás Tünetei: láz, erős fájdalom, jellegzetes dobhártya-elváltozás, gennyes fülfolyás.


A középfül gyulladásos betegségei

A középfülgyulladás az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban.A gyermekek 70-90 százaléka az iskoláskorig legalább egyszer átesik a betegségen. 40-50 százaléknál többször ismétlődik, körülbelül 30 százaléknál nagyon gyakran előfordul. A betegség nagy része teljesen meggyógyul, máskor súlyos szövődmények (agyhártyagyulladás, csecsnyúlvány tályog, arcideg bénulás, kisagytályog, stb.)jelentkezhetnek, maradandó halláskárosodás alakulhat ki.


1 |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop