ÚJ

A krónikus középfülgyulladás gyógyszeres kezelése jobb lehet, mint a műtét

Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine decemberi számában vancouveri kutatók beszámolnak egy felmérésről, amely során olyan fülfolyással szövődött krónikus középfülgyulladásos eseteket dolgoztak föl, amelyeknél szellőző cső beültetése is fölmerült. A gyógyszeres kezelés eredményei jobbak lettek, mint műtéttel.


Csak módjával a középfülgyulladásra szedett antibiotikumokkal

Hároméves korára négy gyerek közül háromnak volt már középfül-gyulladása. Ez a leggyakoribb betegség csecsemő- és kisgyermekkorban.


Heveny (akut) középfülgyulladás

Latin neve (otitis media acuta). Igen gyakori betegség. Főleg gyermekeknél lép fel, de bármely életkorban találkozhatunk vele. Egyszer szinte mindenki átélte, és fájdalmassága miatt viszolyogva lépi át a fülészet küszöbét. Általában hirtelen fellépő (akut) felső légúti gyulladás, nátha előzi meg, de villámcsapásként is indulhat az addig egészséges gyermeknél. A fertőzés az orrgaratból a fülkürtön kerül a dobüregbe. Gyermekeknél tágabb a fülkürt, és azon át hatolhat be a fertőzés. Máskor a túltengő orrmandula miatt alakul ki pangás és folyadékgyülem a dobüregben.


Krónikus (idült) középfülgyulladás

Gyermek- és felnőttkorban is előforduló, gyakori betegség. Az ok lehet lezajlott, de meg nem gyógyult, helytelenül kezelt akut középfülgyulladás. Keletkezésében alkati tényezők is szerepet játszanak.


Az otosclerosis

Az otosclerosis a nagyothallás gyakori okozója. A betegség a belső fül (labirintus) csontos tokjának elváltozása. Beteg csontgócok alakulnak ki, és ezek leggyakrabban az ovális ablak körül fejlődnek. Mint szó esett róla, a kengyel, vagyis a hangrezgést a belső fül felé továbbító hallócsontocska talpa az ovális ablakban hártyásan rögzül, tehát rezegni képes. A kóros csontátépülés következtében a talp mereven fixálódik az ovális ablakban, megakadályozva ezzel, hogy a hangrezgés belépjen a csigába.


A középfül sérülése

A koponyaalap törésekor következik be. Ha súlyos fejsérülésnél a hallójáratból vér folyik, gyanús, hogy a koponyaalapot alkotó sziklacsont eltört. Tudjuk, hogy a sziklacsontban van a közép- és a belsőfül. Gyanú esetén a fülészeti vizsgálat nem maradhat el. A fültölcséren át észlelhetjük, hogy a hallójárat törése révén szakadt dobhártyán át vér folyik, vagy az ép dobhártyán bevérzés okozta kékes elődomborodás van.


Zajártalom

Maradandó belsőfül-károsító hatású, és nem gyógyítható nagyothallást okoz. Különösen veszélyes a 80 dB feletti tartós magas hanghatás.


A Meniére-betegség

A belső fül működési zavara. Heves, hirtelen fellépő, forgó szédüléses rohamokkal jár, melyeket halláscsökkenés, fülzúgás kísér. A szédülés olyan heves, hogy a beteg nem tud a lábán megállni. Hányingerrel, hányással jár. A roham néhány óra múlva mérséklődik, és a panaszok fokozatosan elmúlnak. A hallás egy-két nap elteltével helyreáll.


A hallóideg daganata

A latinul acusticus neurinomának nevezett betegség általában féloldali, de ritkán mindkét fülön jelentkező idegi típusú nagyothallást okoz.


A belső fül mérgezéses állapotai

Keletkezhetnek ipari mérgek következtében. Ilyenek a szén-monoxid, arzén, anilin, benzol.
Súlyosan, maradandóan sérülhet a belső fül egyes, úgynevezett ototoxikus antibiotikumoktól (Streptomycin, Neomycin, Kanamycin, Brulamycin stb.). Ezek gyógyíthatatlan süketséget okozhatnak.


| 2 | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop