ÚJ

A belső fül vérellátási zavarai

Változó fokú - maradandó vagy gyógyuló - belsőfül-károsodást eredményeznek. A tünetek fokozatosan romló vagy hirtelen fellépő nagyothallásban, fülzúgásban és szédülésben nyilvánulnak meg.


A dobhártya sérülése

A dobhártya sérülhet közvetlen behatás következtében. Átszakadhat ügyetlen fültisztításkor. Beszakadhat közvetett légnyomásos alapon, gyakran csattanós pofon vagy például labda ütése miatt. Okozhatja robbanás vagy búvároknál túl mélyre merülés.


Hirtelen halláscsökkenés

Egyszer elszenvedett extrém zajhatás után kialakult tartós halláskárosodás és fülzúgás: akut akusztikus trauma. Lehet robbanás, lőfegyver elsütése vagy akár fülhallgatóból származó hirtelen zaj következménye.


Időskori nagyothallás

Időskorban mutatkozó, csaknem természetes folyamat. Oka az öregedéssel együtt járó, vérkeringési zavarokra visszavezethető belsőfül- és hallóideg-károsodás.


Középfülgyulladás (savós)

A heveny savós középfülgyulladásban a fülkürt elzáródása vagy egy nem teljesen gyógyult heveny középfülgyulladás következtében folyadék szaporodik fel a dobüregben.


Szédülés (fejtartással összefüggő)

A szédülés rendkívül heves, 30 másodpercnél rövidebb ideig tart, és a fej egy adott helyzete váltja ki. Ilyen szédülés állhat elő a félkörös ívjáratok (az egyensúlyszerv) károsodásánál, pl. belsőfül sérülését, az ellátó verőér elzáródását, középfülgyulladást vagy fülműtétet követően.


Otoszklerózis

Az otoszklerózis (otosclerosis) nevű betegségben a közép- és belsőfület körülvevő csontok túlzott növekedésnek indulnak. Ennek következtében a belső fülhöz csatlakozó hallócsont, a kengyel rögzül, és így alkalmatlanná válik a hangok vezetésére.


Zajártalom

A hangos zaj, mint amilyen a fafeldolgozó gépek, láncfűrészek, dízelmotorok, nehézgépek, lőfegyverek vagy a repülőgépek hangja, halláscsökkenést okozhat, mivel tönkreteszi a belső fül hallásért felelős érzéksejtjeit (szőrsejteket). Hasonló, hétköznapi oknak számít, ha valaki hangos zenét hallgat fejhallgatón keresztül, vagy túlságosan közel áll a hangfalakhoz egy diszkóban vagy koncerten.


Vesztibuláris ideggyulladás

A betegség során hirtelen jelentkező, súlyos szédüléses rohamok lépnek fel, ezek hátterében a félkörös ívjáratokból induló idegek gyulladása áll. A gyulladásért valószínűleg egy vírus felelős. Az első roham súlyos, hányingerrel vagy hányással jár, és 7-10 napig tart.


Méniére-betegség

A Méniére-betegség heves szédüléssel, halláscsökkenéssel és fülzúgással járó elváltozás. A belső fül megbetegedése halláscsökkenést, szédülést (vertigo), fülzúgást (tinnitusz) és helyi pangást okozhat. A tüneteket fertőzés, sérülés, daganatok és gyógyszerek is okozhatják, míg néha nem ismert a kiváltó tényező.


| | 3 | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop