ÚJ

Csecsnyúlvány-gyulladás

A csecsnyúlvány a fül mögött elhelyezkedő, elődomborodó csontrész. Gyulladását bakteriális fertőzés okozza. Ez a betegség általában a nem megfelelően vagy egyáltalán nem kezelt heveny középfülgyulladás szövődményeként alakul ki, melynek során a fertőzés ráterjed a környező csontszövetre, így a csecsnyúlványra.


Halántékcsonttörés

A koponyát ért ütés a halántékcsont törését okozhatja. Ebben a csontban található a hallójárat egy része, a középfül és a belsőfül. Koponyasérülést követően a fülből eredő vérzés, vagy a fülkagyló mögötti bőrterület foltos véraláfutása utalhat a halántékcsont törésére.


Dobhártyagyulladás

Ennek a kórképnek a hátterében mind bakteriális, mind vírusos fertőzések állhatnak. Apró, folyadékkal teli hólyagocskák alakulnak ki a dobhártyán.


Belsőfül gyógyszer okozta károsodásai

Néhány gyógyszer - mint például bizonyos antibiotikumok, vízhajtók (különösen az etakrinsav és a furoszemid), aszpirin és ennek rokon vegyületei (szalicilátok) és a kinin - károsíthatja a belsőfület. Ezen anyagok az egyensúlyérzést és a hallást is károsítják, de legtöbbjük esetében az utóbbi hatás a jelentősebb.


Középfül betegségek

A középfül megbetegedései kellemetlenség érzést okoznak és a fül nyomó vagy feszítő érzésével, vagy fájdalommal járhatnak, de kísérheti őket savós vagy gennyes fülfolyás, halláscsökkenés, fülzúgás és szédülés is.


Középfülgyulladás, idült

Az idült középfülgyulladás a dobhártya be nem záródó nyílása miatt kialakult, elhúzódó fertőzés. A dobhártya átszakadása létrejöhet heveny középfülgyulladás, a fülkürt elzáródása, idegentest okozta sérülés és hirtelen nyomásváltozás következtében is; de kémiai anyagok vagy hőhatás miatti égési sérülés is okozhat ilyen károsodást.


Aerootitisz

Az aerootitisz a dobhártya két oldala között kialakult légnyomáskülönbség okozta középfül károsodás.


Forog velem a világ

Pokoli érzés lehet a körhinta, legalábbis ha közben az ágyban fekszünk vagy éppen lefelé tartunk a lépcsőn. Szerencsére a szédülés ellen is lehet tenni valamit, ha ismerjük az okait.


Csecsemőkori középfülgyulladások

A csecsemő - és kisgyermekkorban a középfülgyulladás gyakori betegség. 5 éves kor alatt a rendelést felkeresők 20-40 százaléka. Leggyakoribb gyermekgyógyászati diagnózis. Leginkább október-március között fordul elő.Korai felismerése és helyes kezelése nemcsak az akut szövődmények elkerülését, hanem a későbbi nagyothallás, süketség vagy idült középfülgyulladás elkerülését is szolgálja. Az összes nagyothallók közel egynegyedében a hallásromlás gyermekkori középfülgyulladásokra vezethető vissza. Ez Magyarországon körülbelül 250.000 beteget jelent.


Az FDA jóváhagyta a fülfertőzések elleni antibiotikum-injekciót

WASHINGTON - A Roche Holding január elején kapta meg az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatalának (FDA) engedélyét új antibiotikum-injekciójára, amelyet ezentúl a fülfertőzések terápiájában alkalmazhatnak. Most már szabad az út az általános gyermekkori fülfertőzéseknek a gyors és egyszerű kezelése előtt, hiszen az egyszeri injekció hosszú, napi több dózisal dolgozó gyógykezelést helyettesíthet.


| | | 4 |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop