ÚJ

Gyermekkori fülproblémák

A fülészeti problémák nagy részben időjárás- és évszakfüggő betegségek ­ tudtuk meg dr. Ribári Ottótól a SOTE Fül-Orr-Gégészeti Klinika egyetemi tanárától.


Ha forog a világ

A szoba sarkai váratlanul kifordulnak addigi megszokott helyzetükből. A padló kicsúszik a lábunk alól. A világ forogni kezd körülöttünk, minden bizonytalanná válik. Nem tudni többé, hol van fönt és hol van lent. Ugye ismerős helyzet?


A krónikus középfülgyulladásról

A betegségekkel kialakított korszerű viszony inkább azok megelőzését helyezi előtérbe, mint a kialakult kórkép kezelését, műtétjét. Így van ez a krónikus középfülfolyamat esetében is.


A lyukas dobhártya veszélyei

A dobhártya a külső hallójáratot a dobüregtől választja el. Ismétlődő vagy hosszan tartó gyulladás következtében a dobhártya egy része elpusztulhat és a dobhártyán tartósan hiány, perforáció (lyuk) keletkezik. Ha a rossz fülkürtműködés miatt a dobüregbe tartósan kevés levegő jut, a dobhártyát műtétileg megnyitják (paracentézis), és a dobhártya nyílásába szövetbarát anyagból készült csövet (gromet, tubus) helyeznek, hogy így pótolják a dobüregi levegőt. Tehát a dobhártyán mesterségesen készítenek nyílást.


Megelőzhető-e a középfülgyulladás?

A középfülgyulladás az esetek döntő többségében úgy keletkezik, hogy az orrgarati gyulladás a fülkürtön keresztül a dobüregbe terjed. A középfülgyulladás gyerekkorban gyakori megbetegedés, kialakulását, lefolyását több tényező befolyásolja. A hajlamosító tényezők közül a fülkürt működése tehető az első helyre. A második a felső légúti gyulladásra való fokozott hajlam. E két tényező lényegében meghatározza, hogy kinek mikor és hányszor lesz középfülgyulladása. Nézzük az első okot. A fülkürt a dobüreget az orrgarattal összekötő cső, amely nyugalomban zárva van, nyeléskor megnyílik. Három feladata van:


A nem gennyes középfülgyulladásról

Míg a gennyes középfülgyulladást a bakteriális fertőzés tünetei kísérik (láz, fájdalom, fülfolyás), addig a nem gennyes (savós, nyákos) középfülhurut kevés tünetet okoz. Láz nincs, esetleg enyhe hőemelkedés, fájdalom sincs, de ha van, nem erős fájdalomcsillapítókkal jól csillapítható. Fülfolyás nincs, legtöbbször még a dobhártya megnyitása (felszúrás!) után sem észlelhető.


Heveny, gennyes középfülgyulladás

A gyermekkor egyik legfájdalmasabb betegsége a heveny gennyes középfülgyulladás. Baktériumok okozzák. Az orr és orrgarat bakteriális gyulladásai a fülkürtön keresztül a középfülre terjednek. A fül mögött jól látható az áttört csecsnyúlvány-gyulladás Tünetei: láz, erős fájdalom, jellegzetes dobhártya-elváltozás, gennyes fülfolyás.


A középfül gyulladásos betegségei

A középfülgyulladás az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban.A gyermekek 70-90 százaléka az iskoláskorig legalább egyszer átesik a betegségen. 40-50 százaléknál többször ismétlődik, körülbelül 30 százaléknál nagyon gyakran előfordul. A betegség nagy része teljesen meggyógyul, máskor súlyos szövődmények (agyhártyagyulladás, csecsnyúlvány tályog, arcideg bénulás, kisagytályog, stb.)jelentkezhetnek, maradandó halláskárosodás alakulhat ki.


"Tubust" a gyerek fülébe!?

Teszik fel gyakran a kérdést rémülten a szülők a fülorrgégészeti rendelőben, s állnak értetlenül, hiszen legtöbben nem is hallottak erről a műtéti megoldásról. Néhányan a környzetükből szert tettek ezzel kapcsolatban bizonyos információkra, de ezek nem mindig felelnek meg a valóságnak. Mi is az a tubus?


Szédítő érzés

Ki ne érezte volna már úgy magát, mintha ringlispílen ülne, vagy épp liftezne vele a világ? Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja? ­ a helyes válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek. Gyakran elengedhetetlen az orvosi vizsgálat és kezelés, de nem ritka az olyan eset sem, amikor mi magunk is rengeteget tehetünk a tünetek megszüntetéséért vagy megelőzéséért. Tekintsük át, mi lehet a háttérben, és lássunk néhány egyszerű praktikát!


| | | | 5
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop