Legutóbbi cikkek

Mit tegyünk orrvérzés esetén?

A fül-orr-gégészeten az egyik leggyakoribb panasz, amivel a betegek érkeznek, az orrvérzés. Az emberek 60%-nál életükben legalább egyszer jelentkezik orrvérzés, azonban az esetek alig 10%-a igényel orvosi ellátást. A 10 évesnél fiatalabb és a 45-65 éves korosztály a leginkább érintett.


Melléküreg gyulladás

Köhögés, tüsszögés, orrdugulás, levertség - ugyan, csak egy kis megfázás! Néhány nappal később, amikor a házipatikában található szokványos gyógyszeres kezelés ellenére a fenti tünetekhez egyre erősödő intenzív fejfájás is társul, rendszerint orvoshoz fordulunk.


Az orrvérzés

A fül-orr-gégészeti ügyeletek leggyakoribb esete. A vér néha csak enyhén szivárog, máskor viszont ijesztő méreteket ölthet. Vannak orrvérzésre hajlamos egyének. Náluk gyakorta az orrsövény elülső részén értágulatok vannak, ezek nátha, esetleg vérnyomás-emelkedés vagy belátható ok nélkül megrepednek és csöpögő orrvérzést okoznak. Elektromos égetés vagy triklórecetsavas megérintés után megszűnnek.


Orrmelléküreg-gyulladás

Az orrmelléküregek gyulladását allergia vagy vírusos, bakteriális, esetleg gombás fertőzés okozhatja. A gyulladás mind a négy pár melléküregben, tehát az arcüregben, a rostacsontüregekben, a homloküregben és az ékcsonti üregekben is kialakulhat.


"Jó" baktériumok adagolása segíthet az orrmelléküregek gyulladásán

Az orrmelléküregek krónikus gyulladását, a rhinosinusitist az "ártó" baktériumok elszaporodása és a "jó" baktériumok számának lecsökkenése együtt okozhatja - állapították meg amerikai kutatók, akik az állapot gyógyítására bizonyos típusú jó baktériumok adagolását ajánlják.


A heveny orrmelléküreg gyulladásban nem hatnak az antibiotikumok

A heveny, szövődménymentes orrmelléküreg gyulladásban írnak fel leggyakrabban antibiotikumot az orvosok. Az amerikai Orvosi Szövetség folyóiratban megjelent klinikai tanulmány szerint azonban ez értelmetlen, semmiféle lényeges klinikai hatása nincs.


Az arcüreg fertőzéseinél nem segít az antibiotikum

A legtöbb arcüregi fertőzésnél nem segítenek az antibiotikumok, noha az orvosok rutinszerűen felírják ilyenkor - állapították meg amerikai szakemberek.


Az orr polyposis, betegtájékoztató

Az orr polyposis, gyulladásos eredetű, fehéres, fájdalmatlan, alakját tekintve gömbölyded, gyakran nyeles, nyálkahártya elődomborodás az orrban. Természetét tekintve jóindulatú elváltozás.


Az antibiotikumok szedése gyakram értelmetlen és káros

Az arcüreggyulladásra gyakran antibiotikumokat írnak fel, bár a kutatások szerint az esetek többségét vírus okozza, nem pedig baktérium. Ez azért okoz gondot, mert az antibiotikumok túlzott használata egyre virulensebb, sőt egyenesen a gyógyszernek ellenálló baktériumtörzsek kifejlődéséhez vezet. Az antibiotikumok nem veszélytelenek, számos mellékhatásuk is van.


Az arcüreggyulladás lehetséges kezelési módja

Amerikai kutatók 42 krónikus arcüreggyulladásban szenvedő betegnél a gyógyszert közvetlenül az orrüregen át juttatták az arcüregbe.


1 | |

Web Design & Development Prowebshop