Az orr polyposis, betegtájékoztató

Az orr polyposis, gyulladásos eredetű, fehéres, fájdalmatlan, alakját tekintve gömbölyded, gyakran nyeles, nyálkahártya elődomborodás az orrban. Természetét tekintve jóindulatú elváltozás.

| InforMed Hírek7   InforMed | Tóta, J.
A név görög eredetű, amely átment némi latinizáción, polyposus - sok lábú. Származhat a rostasejtekből, amely az orr funkciójában központi szerepet játszó, és központi elhelyezkedésű orr melléküreg, valamint az arcüregből, de ritkábban az orr egyéb részeiből is. Kezelésére már az ókorban is voltak eljárások. Egy indiai technikáról számol be Hippocrates (i.e. 460-370), amelyben egy az orrgarat felől, az orrban visszahúzott szivacsos anyaggal távolították el az orrüregből a nem kívánt polypokat. Azóta rendkívül sokat fejlődött az orvostudomány a kezelés tekintetében, ennek ellenére, bár számtalan teória született a polyp kialakulásának magyarázatára, ez a kérdés még napjainkban sem tisztázott teljességgel, és további feladatot ad mind a kezelő orvosoknak, mind a kutatónak.

A polyposis előfordulás:

- Kelet Európában 1,3%
- Észak Amerikában 1-4%
- A polyposis előfordulása az allergiások között 0,5-1,5%
- Polypsisban szenvedő betegek között kb. 15% az asthma előfordulás esélye.

Kiváltó okok, és teóriák

- Bernulli jelenség (áramlás - oldalszívó-erő)
- Polysaccharid összetétel megváltozás
- Visszatérő bacterialis fertőzések
- Allergia
- Vasomotor teória
- Gombás eredet

Tünetek

- orrdugulás
- orrfolyás
- tüsszögés
- szaglás és ízlelés romlása
- fejfájás
- orrhang
- garatra csorgó váladékozás
- köhögés

Az orrlégzés akadályozottsága, következményesen alvási problémákat, horkolást is okozhat. Asthma és aspirinnel szemben mutatott érzékenység, amely utóbbi nem a klasszikus gyógyszerérzékenység megfelelője, hanem az aspirin által megváltoztatott enzimműködés hatására jelentkező tünetek kialakulása, tehát inkább aspirin intolerantia, és társulhat orr polyposissal.

Kezelés

Az orr polyposis kezelése függ a kiindulási helytől, a kiterjedéstől, az esetlegesen meglévő egyéb betegségektől. Lényegében két alapvető kezelési stratégia ismert, a gyógyszeres (localis steroid: betamethason, budesodin, fluticason, momethasonefuroate, systemás steroid), sebészi kezelés (endoscopos, vagy külső feltárásból végzett), ill. ezek kombinációja. A társult bacterialis fertőzésekben antibiotikum, decongestiv orrcsepp adása javasolt.

|
2009-01-25 11:16:50
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop