Az orrvérzés

A fül-orr-gégészeti ügyeletek leggyakoribb esete. A vér néha csak enyhén szivárog, máskor viszont ijesztő méreteket ölthet. Vannak orrvérzésre hajlamos egyének. Náluk gyakorta az orrsövény elülső részén értágulatok vannak, ezek nátha, esetleg vérnyomás-emelkedés vagy belátható ok nélkül megrepednek és csöpögő orrvérzést okoznak. Elektromos égetés vagy triklórecetsavas megérintés után megszűnnek.

orrvérzés, Epistaxis | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, A.

Az orrvérzésnek helyi vagy általános oka van.
Helyi ok lehet az értágulat. Van egy speciális betegség, az Osler-kór, amelyben testszerte érdaganatocskák vannak, így az orrban is. Lehet a vérzés sérülés következménye. Okozhatják daganatok, akut vagy krónikus gyulladás.

Az általános okok közül leggyakoribb a magas vérnyomás (amikor az érfal nem bírja a túlnyomást, és megreped), véralvadási zavarok, és ezek gyakori oka, a májbetegség és az alkoholizmus.

Az alkoholistákon nemcsak az orrból eredhet veszedelmes vérzés, ugyanis a máj nem termeli a véralvadáshoz szükséges prothrombint. Véralvadásgátlók, hogy megelőzzük a szívinfarktust és a trombózist. Ha túllövünk a célon, ez is okozhat orrvérzést.

Az orrvérzés okát keresni kell, és az okot gyógyítani. Elsődleges teendőnk azonban a vérzés megszüntetése.

Sokszor sikerül elektromos vagy savas égetéssel elállítani. Máskor az orrot tamponálni kell. Ilyenkor fertőtlenítővel, vérzéscsillapítóval átitatott tampont rétegezünk a beteg orrfélbe. Előfordul, hogy az orrgarat felől is tamponálni kell, az úgynevezett Bellocq-tamponnal.

Vérzéscsillapító gyógyszereket alkalmazunk (Rutascorbin, Dicynone, Acepramin, K-vitamin), de a vérnyomást is mielőbb rendezni kell. Ritkán a kivérzett betegnek vérátömlesztést kell adni, még ritkábban kerül sor az ellátó artéria műtéti lekötésére.

Mit tegyen az orrvérző beteg az orvosi segítségig?

Helyezzünk az orrba hurkaszerű, keményre csavart vattát, és két ujjunkkal szorítsuk két oldalról az orrunkat. Ekkor főleg az orrsövényi vérzés megáll. Ha van Tonogen-oldatunk, csöppentsünk a vattára 5-6 cseppet. Mérjünk vérnyomást, ha magas (160/100 felett), vegyünk be vérnyomás-csökkentő gyógyszert, akár pluszban is. Akár elállt a vérzés, akár nem, keressük fel a fül-orr-gégészeti ügyeletet, mert ha meg is szűnt, rövidesen újra megindulhat.

| orrvérzés, epistaxis
2017-09-07 00:19:35
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop