ÚJ

Melléküreg gyulladás

Köhögés, tüsszögés, orrdugulás, levertség - ugyan, csak egy kis megfázás! Néhány nappal később, amikor a házipatikában található szokványos gyógyszeres kezelés ellenére a fenti tünetekhez egyre erősödő intenzív fejfájás is társul, rendszerint orvoshoz fordulunk.


Orrmelléküreg-gyulladás

Az orrmelléküregek gyulladását allergia vagy vírusos, bakteriális, esetleg gombás fertőzés okozhatja. A gyulladás mind a négy pár melléküregben, tehát az arcüregben, a rostacsontüregekben, a homloküregben és az ékcsonti üregekben is kialakulhat.


"Jó" baktériumok adagolása segíthet az orrmelléküregek gyulladásán

Az orrmelléküregek krónikus gyulladását, a rhinosinusitist az "ártó" baktériumok elszaporodása és a "jó" baktériumok számának lecsökkenése együtt okozhatja - állapították meg amerikai kutatók, akik az állapot gyógyítására bizonyos típusú jó baktériumok adagolását ajánlják.


A heveny orrmelléküreg gyulladásban nem hatnak az antibiotikumok

A heveny, szövődménymentes orrmelléküreg gyulladásban írnak fel leggyakrabban antibiotikumot az orvosok. Az amerikai Orvosi Szövetség folyóiratban megjelent klinikai tanulmány szerint azonban ez értelmetlen, semmiféle lényeges klinikai hatása nincs.


Az arcüreg fertőzéseinél nem segít az antibiotikum

A legtöbb arcüregi fertőzésnél nem segítenek az antibiotikumok, noha az orvosok rutinszerűen felírják ilyenkor - állapították meg amerikai szakemberek.


Az antibiotikumok szedése gyakram értelmetlen és káros

Az arcüreggyulladásra gyakran antibiotikumokat írnak fel, bár a kutatások szerint az esetek többségét vírus okozza, nem pedig baktérium. Ez azért okoz gondot, mert az antibiotikumok túlzott használata egyre virulensebb, sőt egyenesen a gyógyszernek ellenálló baktériumtörzsek kifejlődéséhez vezet. Az antibiotikumok nem veszélytelenek, számos mellékhatásuk is van.


Az arcüreggyulladás lehetséges kezelési módja

Amerikai kutatók 42 krónikus arcüreggyulladásban szenvedő betegnél a gyógyszert közvetlenül az orrüregen át juttatták az arcüregbe.


Arcüreggyulladás

Az orr mellett az arc és homlok területén is üregek találhatók. A közönséges légúti fertőzések átterjedhetnek ezekre az üregekre is. Néha fogászati beavatkozások kapcsán fertőződhetnek meg az arcüregek, mivel a fogak gyökerei közel fekszenek hozzájuk.


Az orrmelléküregek heveny és idült gyulladása

Elsősorban felső légúti gyulladás, nátha szövődményeként jelentkezik. Az orrüregi gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, váladékuk nem tud kiürülni, és a felgyülem nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik. A feszülés miatt fájdalom mutatkozik. Magasabb láz ritkán van, az inkább szövődmény jele.


Gonosztevő gombák

A nátha néha együtt jár heves fejfájással, elsősorban a szemek vagy az arccsont fölött, az orron át nem kapunk levegőt, nem érezzük az illatokat, nem ízlik semmi - minden komoly jel a melléküregek gyulladására utal. És a panaszok könnyen krónikussá is válhatnak. A szakértők most új gonosztevőket fedeztek fel.


1 |

Web Design & Development Prowebshop