Kérdéses az antibiotikumok haszna sinusitis esetén

Miközben az orvosok általában antibiotikumokat írnak fel a sinusitis kezelésére,lehet, hogy a gyógyszerek semmiféle hatással sem rendelkeznek, állítja egy új tanulmány.

sinusitis, antibiotikum, hogy, gyógyszer, bakteriális, fertőzés, arcüreggyuladás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

Holland kutatók 108 arc- vagy homloküreg-gyulladásos beteget antibiotikumokkal kezeltek, míg 106 sinusitises placebót kapott.

Körülbelül két héten belül szinte minden beteg meggyógyult - függetlenül attól, hogy milyen kezelést kaptak, derül ki a cikkből, amely a The Lancet című nemzetközi orvosi szaklapban jelent meg.

A sinusitis tünetei között szerepel a fejfájás és az arcfájás is. Az orrmelléküregek nyálkahártyája rendszerint megduzzad, és a sinusok megtelnek váladékkal, ami elzárja az üregeket.

A legtöbb esetben a sinusitis oka bakteriális fertőzés, de vírus is előidézheti a betegséget. Az Egyesült Államokban kezelésére az antibiotikumok használata az általános.

"Széles körben elterjedt nézet, hogy a sinusitis sokkal komolyabb betegség, mint az egyszerű nátha, és hogy antibiotikumos kezelést kíván," írták a cikk szerzői. De ennek helyességét tudományos vizsgálatok még nem támasztották alá, tették hozzá.

A vizsgálat során a kutatók azt tapasztalták, hogy a gyógyszerrel kezelt csoport 83 százalékánál jelentős javulás következett be, és ugyanez történt a kontrollcsoport 77 százalékával is.

"Mivel ez az arány nem kicsi, ha nem használunk antibiotikumokat ... akkor a gyógyszer-rezisztencia csökkenthető, nincsenek mellékhatások, és a kezelés olcsóbb is," írták a cikkben a kutatók.

Ennek ellenére a sinusitis általános gyógyszerei továbbra is az antibiotikumok, mondta dr. Richard Mabry, a dallasi Texas Egyetem Southwestern Kórházának fül-orr-gégésze.

További érv a baktériumölő gyógyszerek mellett, hogy a fertőzés terjedése ezáltal megelőzhető, szögezte le dr. Frank L. Rimell, a minneapolisi Minnesota Egyetem fül-orr-gégésze.

Egyes ritka eseteiben a fertőzés akár meningitist, azaz agyhártyagyulladást is okozhat, mondta dr. Rimell.

A sinusitis kezelésében szerepet kell kapnia az orrnyálkahártya pangását csökkentő szereknek, az allergiás készítményeknek és a visszatérő súlyos esetekben a sebészeti megoldásoknak, mondta dr. Mabry.

"Az antibiotikum csak egy problémára irányul, a bakteriális fertőzésre," tette hozzá.

"Ha két hétnél tovább húzódó náthája van, akkor az valószínűleg sinusfertőzés, amelyet szakemberre kell bízni," ajánlotta dr. Mabry.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| sinusitis, antibiotikum, hogy, gyógyszer, bakteriális, fertőzés, arcüreggyuladás
2002-07-31 18:29:50
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop