Hirdetés

A heveny orrmelléküreg gyulladásban nem hatnak az antibiotikumok

A heveny, szövődménymentes orrmelléküreg gyulladásban írnak fel leggyakrabban antibiotikumot az orvosok. Az amerikai Orvosi Szövetség folyóiratban megjelent klinikai tanulmány szerint azonban ez értelmetlen, semmiféle lényeges klinikai hatása nincs.

rhinosinusitis, orrmelléküreg gyulladás, antibiotikum |

InforMed Hírek10   InforMed | Sarkady, L.

Az orrmelléküregek gennyes gyulladása nagyon fájdalmas lehet, nagyon gyakran szerepel mennek orvoshoz a betegek. Bár a kezelési irányelvek tartózkodást ajánlanak, az orvosok mégis sűrűn rendelnek antibiotikumokat. Az USA-ban az antibiotikum receptek egy ötödét akut orrmelléküreg gyulladás miatt állítják ki, közli Jane Garbutt (Washington University School of Medicine, St. Louis) a fenti cikkben.

Ezzel az elterjedt szokással szemben meglehetősen hiányosak a bizonyítékok. Valójában több mint 2,000 tanulmány jelent meg eddig a heveny rhinosinusitis antibiotikum terápiájáról, közli a német fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti társaság kompendiuma, és mégis kevesen tartják be a Cochrane-bizottság által lefektetett követelményeket.

Kivétel ezek közül Garbutt cikke, mely St.Louisban, tíz orvosi körzet betegein készült, a kezelési módot véletlenszerűen választották ki, továbbá sem az orvosok, sem a 166 résztvevő személy nem tudta, hogy a tabletták, melyeket tíz napon át szedtek, amoxicillint (Németországban a választandó szer) vagy placebót tartalmaznak-e. A diagnózisát a Centers for Disease Control and Prevention Intézet követelményei szerint állították fel: a betegeknek fájdalmat kellett jelezniük az arccsont területén legalább hét, de legfeljebb 28 napon át, vagy feszültségérzetről kellett panaszkodniuk az arc területén, gennyes orrfolyással, minden spontán javulási tendencia nélkül.

Az antibiotikum (illetve a placebo) mellett természetesen minden beteg tüneti kezelést is kapott a fájdalom, a láz, a köhögés és az orrdugulás ellen. Majdnem minden betegnek ez használt: az amoxicillin csoportban 92%, a kontrollcsoportban 90% kapott legalább egyféle gyógyszert a tünetek kezelésére. Ezek a szerek lehetnek a döntő tényezők a tünetek enyhítésében, mivel a gyógyhajlam mindkét csoportban egyaránt jó volt

A 3. és a 10. napon nem különböztek az eredmények. Csak a 7. napon volt egy kis előny az antibiotikumok javára. A különbség nem volt lényeges (csupán 0.19 ponttal egy 0-tól 3-ig terjedő skálán). Ugyanígy a tüneteket illetően is csak a 7. napon találtak bizonyos előnyt az antibiotikum javára: 74% mutatott fel enyhülést szemben a placebo csoport 56%-ával. Három nappal később, a 10. napon azonban már nem állt fent ez a különbség.

Garbutt szerint ezek a klinikai tanulmányok azt bizonyítják, hogy a szövődménymentes heveny orrmelléküreg gyulladásnál az antibiotikumok csupán csekély, vagy akár semmilyen előnyt nem nyújtanak a tisztán tüneti terápiával szemben. A betegek azonban követelik az antibiotikumot, és sajnos, orvosaik ezt fel is írják. A brit National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) irányelve a figyelő várakozást javasolja, azaz antibiotikumot eszerint csak akkor kell rendelni, ha a tünetek spontán nem javulnak.

A német terápiás irányelvek is megkísérlik az antibiotikum alkalmazást korlátozni, amelyben meg is adják a javallatokat. Ide sorolják az erős fájdalmat, a >38,3°C feletti lázat, a tünetek fokozódását, fenyegető szövődményt és a meglévő társbetegségeket, úgy mint idült, krónikus tüdőbetegség, immunhiány vagy immunszuppressiós kezelés, súlyos betegség vagy különleges kockázati tényezők.
rhinosinusitis, orrmelléküreg gyulladás, antibiotikum

2012-03-05 09:51:53

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop