Arcüreggyulladás

Az orr mellett az arc és homlok területén is üregek találhatók. A közönséges légúti fertőzések átterjedhetnek ezekre az üregekre is. Néha fogászati beavatkozások kapcsán fertőződhetnek meg az arcüregek, mivel a fogak gyökerei közel fekszenek hozzájuk.

arcüreggyulladás, szinuszitisz, sinusitis | Hogyan támadnak a baktériumok?   SubRosa Kiadó | Milch, H & mtsai
Arcüreggyulladás előfordulhat allergiásoknál is vagy olyanoknál, akiknek az orrában anatómiai rendellenesség van (például orrsövényferdülés), ami nehezíti az orrmelléküregekben található légúti nyálkahártya normális működését.Az arcüreggyulladás gyakran társul egyéb felső légúti hurutokhoz, úszással kapcsolatban is lehet arcüreggyulladást kapni.

Az arcüregek normálisan sterilek, mert a légúti hám csillószőrei "kiseprik" a véletlenül bekerült mikroorganizmusokat. Vírusfertőzéskor ez a normális tisztító funkció sérül, és megnyitja az utat a másodlagos fertőzések előtt.

Arcüreggyulladáskor a nyálkahártyák duzzadtak, az arcüregben váladék képződik. Hosszan tartó vagy gyakran visszatérő arcüreggyulladások során a nyálkahártya maradandó károsodása jön létre, és ez idült arcüreggyulladás kialakulásához vezet.

A nyálkahártya ilyenkor elveszíti csillószőreit, megvastagodik, és kitölti az arcüreget. Ez az arcüreg már nem steril, és a mikroorganizmusok széles skálája tenyészthető ki belőle.

Arcüreggyulladásért felelős kórokozók: S. pneumoniae 30%, H. influenzae 20 %, anaerob baktériumok (Bacteroides, Peptostreptococcus, Fusobacterium) 6%, S. aureus, S. pyogenes, B. catarrhalis (24%), Gram-negatív baktériumok (P. aeruginosa, K. pneumoniae, E. coli) 10%, egyes esetben vírusok.

Az arcüreggyulladásért felelős kórokozót úgy lehet kimutatni, hogy az arcüregbe fájdalomcsillapítás után egy punkciós tűt vezetnek be és váladékot szívnak ki egy fecskendőbe, azt küldik el a mikrobiológiai laboratóriumba tenyésztésre. Ilyenkor elkerülik ugyanis, hogy az orrban normálisan jelen levő, nem kórokozó baktériumok beszennyezzék a tenyésztésre szánt arcüregváladékot, és a vizsgáló orvost félrevezessék a váladékban előforduló valódi kórokozó megítélésében. A fogászati megbetegedések kapcsán leggyakrabban az anaerob baktériumok fordulnak elő. Néha gombák is okozhatnak arcüreggyulladást, főként más súlyos megbetegedésben (a vérképzőrendszer betegségeiben) szenvedőknél.

Általában közönséges meghűlés vagy influenza kapcsán szokott kialakulni. A betegség legjellemzőbb tünete az arc fájdalma és az orrból ürülő gennyes váladék. Máskor fejfájás, orrdugulás, szaglási zavarok lépnek fel, a beszédhang "dobozossá" válik. Szemhéjak duzzanata, könnyezés is előfordul a homloküregek gyulladásához kapcsolódóan. Fogak betegségével kapcsolatos arcüreggyulladásra jellemző a szuvas fog, illetve a szájüreg fertőzése. A hőemelkedés nem jellemző.

A klinikai tünetek mellett az arcüregek jellegzetes röntgenképe segíti az orvost a diagnózis felállításában. Röntgenfelvételen az eredetileg levegővel telt arcüreg homályossá",fedetté" válik. Idült arcüreggyulladásokban persze ez a felvétel nem sokat mond, mert az arcüreg krónikusan homályossá válik a megvastagodott nyálkahártyától. Az arcüreggyulladás speciális mikrobiológiai diagnózisát csak az arcüregpunkcióval nyert váladék vagy arcüregmosó folyadék tenyésztésével lehet felállítani. A nyert váladékot a laboratóriumban mikroszkóposan vizsgálják és tenyésztik.

Kezelése

Bár vírusok is szerepet játszhatnak a heveny arcüreggyulladás kiváltásában, a betegséget mégis bakteriális fertőzésként kezelik, mivel az leginkább a vírusfertőzés szövődményeként létrejött bakteriális fertőzés. Tapasztalati alapon kezdik az antibiotikus terápiát, mivel arcüregpunkciót nem mindig és főleg nem a betegség kitörésekor végeznek. Olyan antibiotikumot választ a klinikus, amely feltehetőleg hat az arcüreggyulladás kórokozóira (Semicillin, Augmentin, Sumetrolim).

Emellett tüneti kezelést is alkalmaznak: ephedrines orrcsepp, az arc melegítése elektromos párnával, infravörös lámpával. Súlyos esetekben sebészeti megoldás is szóba jön.

| arcüreggyulladás, szinuszitisz, sinusitis
2003-01-11 12:25:38
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop