Az antibiotikumok szedése gyakram értelmetlen és káros

Az arcüreggyulladásra gyakran antibiotikumokat írnak fel, bár a kutatások szerint az esetek többségét vírus okozza, nem pedig baktérium. Ez azért okoz gondot, mert az antibiotikumok túlzott használata egyre virulensebb, sőt egyenesen a gyógyszernek ellenálló baktériumtörzsek kifejlődéséhez vezet. Az antibiotikumok nem veszélytelenek, számos mellékhatásuk is van.

arcüreggyulladás, antibiotikum | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A kutatók áttekintették az 1999-2002 közötti betegadatokat, és megállapították, hogy ebben az időszakban 14,28 millió krónikus arcüreggyulladást és további 3,12 millió heveny esetet diagnosztizáltak.

A vizsgálatban idézett heveny esetek 83 százalékát antibiotikumokkal kezelték, a krónikus eseteknél ez a szám 70 százalék körül van. A fertőzéseket azonban csak igen kis százalékban okozta baktérium.

Dr. David Spiro, oregoni gyermekgyógyász professzor szerint igen magas az antibiotikumokkal kezeltek száma egy olyan betegség esetében, amely legtöbbször magától gyógyul.

Az arcüreggyulladás elfelejtett, kicsit talán le is nézett kezelése a sós oldattal való öblögetés, ez ráadásul olcsóbb is. Egy másik kutató szerint a fertőzés tüneti kezelése a legjobb, de sokszor maguk a betegek nem kérik ezeket, és elvárják az antibiotikumokat az orvostól, hiszen így hamarabb jobban érzik magukat.

The Associated Press
| arcüreggyulladás, antibiotikum
2007-03-21 12:09:39
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop